Bondscoach Luc Steeghs gasttrainer op Aeres Hippisch Centrum

Date

Bondscoach Luc Steeghs gasttrainer op Aeres Hippisch Centrum

Afgelopen donderdag verzorgde Luc Steeghs , bondscoach springen Young Riders en Junioren, op het Aeres Hippisch Centrum een training aan 20 eerste- en derdejaarsstudenten van onze instructeursopleiding. Luc is één van de bondscoaches waar Aeres MBO Barneveld mee samenwerkt om onze studenten de kans te geven te leren van echte professionals die werkzaam zijn op het hoogste niveau in de paardensport.

Verbinding tussen paard en ruiter

De rode draad van de training was de verbinding tussen paard en ruiter. Wat gebeurt er bijvoorbeeld bij het paard als je aan de teugels zit en wat voor effect heeft de manier waarop je dat doet? Ook werd er door Luc aandacht besteed aan de verfijning van de tekens tussen ruiter en paard. Bij de professionals zie je vaak niet eens dat de ruiter tekens geeft aan het paard zodat deze bepaalde bewegingen uitvoert.

Leren schakelen

Verder leerde Luc de studenten dat een ruiter soms moet ‘schakelen naar een hogere versnelling’. Je kunt dit vergelijken met het schakelen van een auto: als je alleen maar in de 2e versnelling rijdt, dan gaat de auto op een gegeven moment in de overdrive. Dat gebeurt bij een paard ook. Luc gaf de studenten daarom mee dat ze vooral niet bang moeten zijn om te ‘schakelen’. 

Ook leerzaam voor instructeur

Ook voor Egbert van Roekel, zelf een professional en vaste instructeur van de opleiding, was de training leerzaam. Egbert: “Het is goed om weer eens een update te krijgen van de theoretische kant; zo blijf je van elkaar leren en houd je elkaar scherp. Ik heb een aantal dingen die ik in de training heb geleerd bijvoorbeeld meteen dezelfde avond kunnen toepassen in mijn eigen lessen bij het HTC, waar ik paardrijlessen geef aan kinderen.”