Dierentuinvergunning

Date

Aeres MBO Barneveld krijgt definitief de officiële status van dierentuin.

Het ministerie van Economische Zaken heeft ingestemd met de vergunningaanvraag. Aeres is de eerste onderwijsinstelling in Nederland met een dierentuinvergunning. Binnenkort wordt duidelijk wanneer de deuren open gaan voor het publiek.
Directeur Gertwim de Haas is in zijn nopjes met de toekenning van dierentuinvergunning. ,,Heel blij", is zijn eerste reactie. ,,De visitatiecommissie was heel positief over de onderkomens en de manier waarop we de zaken rond de dieren hier organiseren."

Kennis

De toekenning van de vergunning aan Aeres biedt vooral nieuwe educatieve mogelijkheden, zegt De Haas. Op de school staat dierverzorging centraal. ,,Hiermee krijgen we ook toegang tot heel veel kennis van dierentuinen. En die kennis kunnen we goed gebruiken voor ons lesprogramma. Deze vergunning gaat onze instelling nog aantrekkelijker maken voor studenten."
De aanvraag voor een dierentuinvergunning was een logisch gevolg van het feit dat Aeres de afgelopen jaren verschillende wilde diersoorten in huis haalde. De school biedt bijvoorbeeld al onderdak aan stokstaartjes, reptielen en exotische vogels. ,,Volgens de wet- en regelgeving is voor het houden van deze diersoorten een dierentuinvergunning nodig, als deze verblijven aan bezoekers getoond worden. Met deze vergunning is alles nu goed geregeld."

Exotische dieren

Op korte termijn gaat er qua inrichting van de dierenverblijven en het dierenbestand niet heel veel veranderen. ,,Je hoeft bij ons straks echt geen olifanten of tijgers achter tralies te verwachten", aldus de schooldirecteur. ,,Het is vooral belangrijk dat de studenten goed met de dieren kunnen werken en dat moet wel veilig kunnen. Maar we hopen het aantal dieren nog wel uit te breiden. We zijn nu bezig met een nieuw verblijf voor hoefdieren, zoals ezels en kamelen. " Bovendien heeft Aeres geen budget voor dergelijke exotische dieren. ,,Al het geld dat wij van het ministerie van Onderwijs krijgen, moeten wij in onderwijs investeren."

Publieke functie

De Haas ziet ook mogelijkheden voor de komst van andere nieuwe diersoorten, die bij het karakter van de opleiding passen. ,,Dat zou bijvoorbeeld kunnen worden gefinancierd door het Barneveldse bedrijfsleven. We staan open voor gesprekken met partijen. Het zou ook kunnen dat de gemeente Barneveld daarin geïnteresseerd is. Onze dierentuinfunctie zou mensen naar Barneveld kunnen trekken."
De deuren van de onderwijsinstelling aan de Barnseweg gaan namelijk vaker open, een belangrijke voorwaarde voor de dierentuinvergunning. ,,Hoe we die publieke functie gaan inrichten, gaan we nu bekijken. We zullen de komende tijd de data vaststellen waarop we onze deuren openen." Zoals het nu lijkt, zal de dierentuin gratis toegankelijk zijn.

Talent voor groei