Student Aeres MBO Barneveld in finale Internationale Studenten Competitie

Date

Van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 mei vond voor het eerst in Nederland de Internationale Studenten Competitie van het Educational Equestrian Network (EEN) plaats. Een internationaal hippisch event met studenten, coaches en juryleden uit meer dan 10 landen. Deze competitie werd gehost en georganiseerd door de hippische opleiding van Aeres MBO Barneveld op het Aeres Hippisch Centrum.

Finaleplek voor Nederlandse student
Voor het eerst in de historie van de EEN Internationale Studenten Competitie stond er een Nederlander in de finale: Lisa Klopman, studente van Aeres MBO Barneveld. Het scheelde slechts 3/10 punt met winnaar Maria Schulte-Spechtel van Warendorf (Duitsland). Maria reageert met trots: “Het was een onvergetelijke ervaring, ik voelde mij zo thuis en welkom. We verblijven op een hele mooie accommodatie, de paarden zijn heel fijn te rijden en het is heel plezierig om met deze paarden te werken. Wij hopen met elkaar in contact te blijven”. Lisa is eveneens heel trots op het resultaat: “Wow, een individuele tweede plaats! Ik had van tevoren geen idee wat ik kon verwachten en ben er openminded ingegaan. De afgelopen dagen heb ik op verschillende paarden dressuurproeven en springparcoursen gereden, in de halve finale moest ik naast het rijden een dressuurles in het Engels geven en in de finale moest ik naast het rijden een springles in het Engels geven. Ik vind dit heel gaaf om mee te maken en ben dankbaar voor deze unieke kans.”

  
Op beide foto's: Finalist en studente van Aeres MBO Barneveld Lisa Klopman

Competitie met internationaal karakter
De deelnemende hippische opleidingen uit 9 Europese landen, waaronder Warendorf (Duitsland), Saumur (Frankrijk), Flyinge en Stromsholm (beide Zweden), vaardigden allemaal hun beste studenten van de instructeursopleiding af. De competitie bestond uit 4 verschillende onderdelen. De studenten reden de onderdelen springen en dressuur op voor hun ‘vreemde’ paarden. Daarnaast gaven de instructeurs in opleiding in het Engels praktische rijlessen en een theorieles. Er deden in totaal 18 internationale studenten mee aan de competitie. Deze werden door middel van loting verdeeld over 6 teams van verschillende nationaliteiten; dit betekende 3 studenten en 2 coaches per team. Inzet van de strijd was de eervolle vermelding van ‘EEN’s Best International Student Rider 2022’.

Dressuur en springen
Er werd veel gevraagd van de veelzijdigheid van de studenten op rijtechnisch niveau. Op dag 1 reden de ruiters op één paard dressuur op L-niveau en op een ander paard een springproef op 1.00 m. De beste ruiter van het team mocht de volgende dag naar de halve finale. Op dag 2 werd het niveau opgeschroefd naar M-niveau dressuur en 1.10 m springen, waaraan de beste 6 ruiters van de eerste dag meededen. Ook gaven deze ruiters een dressuurles aan de afgevallen teamleden. De beste 2 studenten van deze dag mochten door naar de grote finale. De finaleproef op dag 3 was dressuur op Z-niveau en 1.20 m springen.

Teamwork
Naast de individuele starts werkten de studenten ook in een team voor de beste resultaten in de dressuur, het springen en de presentatie. Klasgenoot van finalist Lisa Klopman, Famke Jansen: “Je zit bij geen enkele landgenoot in het team en ook heb je coaches van een ander land, waar je heel veel van leert”. Van alle teams heeft het team van Lisa de competitie gewonnen. Lisa: “Dank aan Jana Schoupal en Anna Olsson uit mijn team. We hebben het samen gedaan. En natuurlijk veel dank voor Eric. Hij heeft mij en ons team erg goed gecoacht.” Lisa doelt hier op Eric Deyna, één van de instructeurs van Le Carde Noir Saumur in Frankrijk en tevens een van de coaches. Eric: “Het is een top organisatie, Aeres heeft een hele goede staf waar je fijn mee kunt werken, mooie accommodatie en geweldige paarden.”

Unieke samenwerking
EEN is een internationaal educatienetwerk om onder andere op Hippisch gebied kennis uit te wisselen. Eén van de initiatieven is de Internationale Studenten Competitie, maar ook andere initiatieven zoals SPINE en SQUARE komen hier vandaan; dit zijn programma’s voor oud-studenten van hippische opleidingen voor het behalen van extra internationale kwalificaties. Aeres MBO Barneveld is participant van SPINE en SQUARE. Voor Aeres MBO Barneveld zorgt deze samenwerking er onder andere voor dat de school hippische opleidingen op het hoogste niveau kan bieden en momenteel als enige school in Nederland kan opleiden tot wedstrijdsport. Jurylid Peter Strijbosch, tevens oud-directeur van het Hippisch Centrum Deurne beaamt dit en is zeer tevreden over de kwaliteit van de internationale competitie. “Top wat jullie gedaan hebben. Europa kan trots zijn op zo’n opleidingsinstituut voor de paardenwereld. Chapeau!”


Alle deelnemers en juryleden