Opleiding Hoefsmid introduceert nieuw Werkman Black systeem

Date

Aeres MBO Barneveld leidt als eerste Nederlandse hippische opleiding studenten op met het nieuwe Werkman BLACK systeem. Dit systeem geeft een schat aan informatie en data weer in een 3D animatie en werkt volgens een bewegingstechnologie waarbij de gang van een paard met behulp van sensoren wordt gemeten. Een primeur voor zowel hoefsmeden, dierenartsen, paardenbezitters en nu ook hippische studenten van Aeres MBO Barneveld.

Het Werkman BLACK Systeem wordt de komende periode tijdens de lessen van de hoefsmeden en instructeurs geïntroduceerd.

“De BLACK brengt in beeld wat het blote oog niet kan zien. Op die manier kan een zeer nauwkeurig hoefbeslag gemaakt worden waardoor het paard optimaal functioneert en comfortabel is” vertelt hoefsmid/docent Dirkjan de Kievit. “Dit helpt paarden gezond te houden en beter te laten presteren.” 

De Kievit vervolgt: “In feite fungeert de BLACK als verlengstuk van het menselijk oog. Naast het feit dat een smid op deze wijze een totaal plaatje krijgt van de beweging van het paard, helpt dit systeem om klanten in te laten zien hoe belangrijk het is om een goede balans in de hoef te houden en de hoeven goed te onderhouden. Bovendien is het door dit systeem relatief makkelijk voor hoefsmeden om metingen van hetzelfde paard met elkaar te vergelijken en kunnen we in een vroeg stadium afwijkingen detecteren, herstel volgen en monitoren.“ aldus Dirkjan de Kievit.

Aeres MBO Barneveld werkt voortdurend aan vernieuwing en doorontwikkeling van het onderwijsprogramma. Coördinator hoefsmidopleiding Brigitte de Wit is blij met de introductie van de Werkman BLACK bewegingstechnologie.  “Het is een win-win situatie, zowel voor de leverancier als voor onze studenten hoefsmid én instructeurs.  Onze school leidt potentiële klanten op en laat hen kennis maken met producten die nu nog niet voor de hand liggen om als startende smid aan te schaffen. Het systeem leert onze hoefsmidstudenten om innovaties te gebruiken en in te zetten voor eigen praktijk. Daarnaast wordt er samengewerkt met de Instructeursstudenten. Op die manier ontwikkelen zowel de hoefsmeden als de instructeurs een beter oog voor de beweging van het paard. Tevens leren onze instructeurs het belang van een goede hoefverzorging en wat een goede smid daarin kan betekenen.”, aldus Brigitte de Wit.