Bezoek uit Roemeniƫ en het Ministerie van Buitenlandse zaken

Date

Voor de zomervakantie heeft collega Simon Feersma Hoekstra van MBO Life sciences een bezoek afgelegd aan een school in Roemeniƫ. Op verzoek van deze school heeft hij verteld over hoe wij ons MBO-onderwijs van taakgestuurd onderwijs hebben omgevormd naar zelfontdekkend leren en wat dat betekent voor de rol van de docent. De informatie is erg enthousiast ontvangen, vandaar dat we vorige week verblijd werden met een tegenbezoek.

Er waren hier ongeveer 20 mensen, waaronder docenten, directeuren en beleidsmedewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

tekst gaat verder onder de foto

 

Aanpak

In de voedingshal heeft Simon verteld over hoe we ons onderwijs samen met het bedrijfsleven oppakken en wat dat betekent voor de inhoud van het curriculum (authentieke opdrachten), onze didactiek (didactisch coachend), ons netwerk (MKB en grotere bedrijven, werken in de keten), bedrijfsvoering (open roosters, zodat studenten kunnen kiezen aan welke opdracht ze zich willen verbinden).

Van elkaar leren

We hebben uitgelegd dat de weg van het omvormen van onderwijs niet gemakkelijk was. Iedere docent moest zijn plek in het nieuwe onderwijs onderzoeken en door intervisie en scholing bijscholen. Al met al kunnen we nu stellen dat dit traject goed is gelukt! Men vond dat erg interessant, omdat zij aan het begin staan van een soortgelijke ontwikkeling. Graag willen zij meer van ons weten over de lessons learned. De ambassadeur van Roemenië vertelde dat de communistische partij en daarmee de verplichte keuzes voor werk en vaste invulling van onderwijs opgelegd door het ministerie, ingebakken zit in het DNA van een ieder. Dat loslaten is een ding en kost tijd.

tekst gaat verder onder foto

 

Vervolg

De directeur van de University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine of Bucharest, Prof. Ph. D. Florin Stanica vertelde bij het afscheid dat hij een Erasmusproject gaat aanvragen waarin hij
graag wil dat wij op een praktische manier gaan samenwerken. Arie Veldhuizen, Counsellor of Agriculture, Food and Nature (voor) Romania, Bulgaria, Republic of Moldava van het ministerie van
buitenlandse zaken was eveneens enthousiast. En juist hij wilde weten welke weg we gelopen hadden en waar we tegenaan liepen.

Wordt vervolgd!