Start van het event Proeftuin van jouw toekomst in ons eigen restaurant 'De Proeftuin'.

Date

Afgelopen donderdag om 16.00 uur was het zover, de start van het event Proeftuin van jouw toekomst in ons eigen restaurant 'De Proeftuin'. Samen met de organisaties: Donkergroep, Snoek Hoveniers, de Groene Hotspot Friesland en Aeres Training hebben we dit event georganiseerd om de groene sector in een positief daglicht te zetten en nieuwe studenten en medewerkers te mogen verwelkomen.

We mochten ruim 150 enthousiaste bezoekers ontvangen! Zowel nieuwe studenten, herintreders, professionals, alumni en onze eigen docenten; allemaal hebben ze meegekregen met welke veranderingen we in de sector te maken hebben en hoe wij oplossingsgericht een bijdrage kunnen leveren aan klimaatuitdagingen.

Aeres MBO Leeuwarden voor de Groene Veranderaars

Naast de bekendste tuinman van Nederland: Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel en Arne Weverling van branchevereniging VHG kwam Edith Fernandes van onze eigen school aan het woord. Verteld werd op welke wijze onderwijs wordt gegeven aan de Groene Veranderaars van de toekomst. Er wordt veel meer vraaggestuurd lesgegeven en steeds vaker komen opdrachten van bedrijven binnen waar studenten aan kunnen meewerken; ‘Buiten is ons onderwijs!’.

Lodewijk Hoekstra

vertelde vol passie over zijn vak, hoe hij meer en meer samenwerkt met de natuur en welke veranderingen van inzichten en werkwijzen hij ziet. Hij deed o.a. een oproep om het 'netheidscomplex’ van Nederlanders los te laten. ‘Laat bladeren liggen op je grond, het is waardevolle humus voor de bodem!’. Verder pleit hij ervoor om van Ego naar Eco te gaan. Daarnaast wees hij op wetenschappelijke rapporten die aantonen dat een groene omgeving positief bijdraagt aan je gezondheid.

Workshops, presentaties, infomarkt en catwalkshow

Naast het plenaire deel waarin Lodewijk Hoekstra, Arne Weverling (branchevereniging VHG) en Edith Fernandes van Aeres MBO Leeuwarden aan het woord kwamen, konden de bezoekers verschillende presentaties en workshops volgen, de infomarkt bezoeken en er werd een indrukwekkende show van kunstwerken gegeven door de opleiding Bloem & Styling.

De oogst

Na het event op 26 januari, vond op 27 januari de open dag plaats. Vooral de 'groene’ opleidingen waren in trek bij potentieel nieuwe studenten. Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die zich hebben aangemeld om bij de versie van 2024 betrokken te zijn.