Studenten dierverzorging op 7- daagse excursie naar Marokko om reptielen in nood te redden

Date

Eind april gaan 15 studenten en 2 docenten samen met H.E.R.P. (Herpetological Education & Research Project) naar de Marokkaanse Sahara op excursie.  

Als voorbereiding op deze excursie wordt de studenten van de opleiding Dierverzorging (Locatie Leeuwarden) en studenten Toegepaste Biologie (Locatie Almere) een cursusdag ‘veilig vangen en hanteren van herpetofauna’ aangeboden. Dit zorgt ervoor dat de studenten in Marokko óók veilig met de -soms giftige- reptielen overweg kunnen. In de Marokkaanse woestijn gaan zij namelijk oude vervallen waterputten controleren op aanwezigheid van reptielen. Als deze dieren niet geholpen worden, kunnen  ze sterven door uitdroging of honger in deze putten. Sommige van deze putten kunnen zelfs het voortbestaan van hele lokale populaties van reptielen en amfibieën bedreigen.

De cursusdag werd afgetrapt met een presentatie over hoe de expeditie eruit gaat zien: van de aankomst in de stad Agadir, de reis naar de toegangspoort van de Sahara (Guelmim) tot het kamperen onder de sterrenhemel diep in de woestijn. Ook werden de ‘Top Targets’ en de theorie voor het hanteren alvast doorgenomen. De Top Targets van deze reis zijn de Sahara zandadder  (Cerastes vipera), de woestijnvaraan (Varanus griseus) en de Soedan doornstaartagame (Uromastyx dispar). Na de ‘Top Targets’, werd de ochtend vervolgd met praktijk educatie over het belang van correcte hanteertechnieken. Voordat de studenten de technieken ‘Hooking and Tailing’ en ‘bagging’ zelf  mochten uitvoeren, werden zij eerst geïnstrueerd.

De docenten, studenten en instructeurs hebben de gezamenlijke ambitie om 250 putten leeg te halen en de dieren over te plaatsen naar een veilig gebied. Naast het feit dat deze expeditie een unieke leerervaring biedt voor de studenten, draagt het ook bij aan een belangrijk doel: het redden van herpetofauna in nood en het beschermen van hun habitat. Met elkaar gaan ze een verschil maken, dat bijdraagt aan het behoud van de biodiversiteit in deze prachtige, maar kwetsbare ecosystemen.

We wensen het team een veilige en succesvolle expeditie toe en kijken uit naar hun verhalen en ervaringen bij thuiskomst.

Bekijk de afbeeldingen hieronder!

Het tentenkamp in de woestijn waar onze studenten zullen overnachten.