Hyacintenverkoop voor AYA

Date

Een sponsoractie en leren kan heel goed samen gaan. Dat laat Aeres MBO Velp zien. Marleen Hemink, docent Bloem, had de organisatie AYA(Adolescents and Young Adults) uitgenodigd voor een presentatie aan onze studenten. Steeds meer jongvolwassenen komen met kanker in aanraking, ook bij Aeres Velp ontkomen we hier helaas niet aan. Studenten van het mbo verkopen hyacinten voor deze landelijke actie.

Hyacintenverkoop voor AYA, jongeren met kanker

In januari komt er een Hyacintenkweker op de locatie om wat te vertellen over deze geurende bloembol. De hyacintenbosjes worden verkocht aan ouders, kennissen, vrienden en bezoekers op 24 en 25 januari 2020 tijdens de open dagen. 

Aandacht voor jonge mensen met kanker bij o.a. Ziekenhuis Rijnstate
Kanker zet je wereld op zijn kop. Als je jongvolwassen bent en je krijgt kanker, heb je daarbij meestal specifieke vragen. Bijvoorbeeld over studie, werk, financiën, zelfstandigheid, relaties, seksualiteit en vruchtbaarheid. Vanaf half januari bieden oncologische zorgverleners van Rijnstate jonge mensen met kanker leeftijdsspecifieke zorg, waarin deze vragen aan bod kunnen komen.

AYA’s
Jongvolwassenen met kanker, in de leeftijd van 18-35 jaar, worden ook wel AYA’s (Adolescents and Young Adults) genoemd. Jaarlijks zijn er ongeveer 2.700 nieuwe AYA’s in Nederland. Leeftijdsspecifieke zorg door ziekenhuizen aangesloten bij het AYA-platform draagt bij aan betere kwaliteit en levensverwachting van jongvolwassenen met kanker. Bovendien is er een maatschappelijk belang: AYA-zorg vanaf diagnose voorkomt latere zorgconsumptie en de AYA is in zijn kracht gezet om mee te doen in de maatschappij.
AYA’s krijgen in Nederland nog vaak dezelfde behandeling als oudere patiënten met een zelfde type kanker. Echter, bij jonge mensen met kanker zijn er regelmatig specifieke tumoreigenschappen. Als de behandeling daar niet op wordt afgestemd, krijgen AYA’s niet de beste kans op genezing. De AYA-poli teams en AYA-Kenniscentra binnen regionale netwerken kunnen hierin het verschil maken. De multidisciplinaire integrale AYA-zorg die hier vanaf diagnose wordt geboden is onmisbaar.

Financiering – sponsoractie
Deze AYA-poli teams kunnen hun werk niet goed uitvoeren omdat er een gebrek is aan structurele financiering van de integrale zorg voor jonge mensen met kanker. Zo probeert ook Aeres Velp hier haar steentje aan bij te dragen. Alle kleine beetjes helpen! Kom aan bij Aeres in Velp op 24 januari (18.00-21.00) of 25 januari (10.00-13.00 uur) en steun dit goede doel.