Hovenier worden? Kom op de Werf en Match Informatieavond 6 juni

Date

Ben jij de groene veranderaar die wij zoeken? Werk jij graag buiten? Maak ij de wereld graag groener om zo het toekomstbeeld van alle mensen gezonder te maken? Meld je aan voor de Werf & Match Informatieavond van 6 juni a.s. en laat je voorlichten over de hoveniersopleidingen die de Velpse Groene Hotspot in huis heeft.

Nederland heeft MBO vakmensen nodig

Natuurlijk is het fantastisch om op het hbo door te leren als je de havo hebt afgerond. Het klinkt als een logische weg om de hoogst mogelijke opleiding te volgen na deze vooropleiding. Toch hebben bedrijven graag werknemers met een mbo-opleiding. In sommige sectoren zelfs liever dan hbo-studenten. Bedrijven zien het mbo als de beste voorbereiding op de arbeidsmarkt. Mbo’ers zijn specifiek opgeleid om aan de slag te gaan binnen bepaalde sectoren. Ook voor schoolverlaters is er binnen deze bedrijven een grote kans, want er worden steeds vaker leerbanen aangeboden. Je wordt dan als het ware intern opgeleid. Afgelopen jaar is er een onderzoek geweest die liet zien dat een mbo-schoolverlater een beter salaris ontvangt dan de hbo-schoolverlater. 

In Nederland is een groeiend tekort aan vakmensen die zijn opgeleid om in het groen te werken. Met ons klimaat, elk jaar een beetje warmer en droger, is het nodig om alle tegels uit de tuinen te wippen en er bloemen, struiken, groen en bomen te planten. Kortom Nederland is op zoek naar jonge groene veranderaars die ook voor hun eigen toekomst een gezonde leefomgeving te creëren. 

De hoveniersopleiding bij Aeres MBO Velp sluit zich, tijdens de opleiding, aan bij veel groene projecten. Eén ervan is het project 'Operatie Steenbreek' waar de opleiding al vele jaren met de gemeente aan meewerkt  De hoveniers-in-opleiding leren duurzaam om te gaan met materialen die hergebruikt kunnen worden. Veel van de materialen zoals de tegels, grint e.d. gaan de hoveniers hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Bijvoorbeeld door oude grinttegels stuk te maken en opnieuw te leggen in de gewenste vorm. Of er wordt een bankje van gemaakt. Veel deelnemende studenten tekenen ook een wadi (wateropvang) in het tuinontwerp. Ze verbinden de hemelwaterafvoer in de grond aan de wadi zodat overtollig water in de tuin blijft. Prettig voor de insecten, vogels, planten en het gazon in de (tegenwoordig best wel) warme lange zomers van Nederland. Om schaduw en/of inkijk te creëren bouwen ze houten pergola’s waar dan weer groen, bijvoorbeeld blauwe regen of een druivensoort, tegenaan kan groeien. Het doel is natuurlijk om veel groen in de tuinen aan te brengen én om de biodiversiteit te verbeteren. Bijkomend voordeel is dat deze werkzaamheden de buren kan prikkelen om zelf hun tuin klimaatvriendelijk te gaan maken.

Nieuwsgierig geworden?

Ook zij-instromers zijn welkom bij Aeres Velp. Ben je klaar met je huidige beroep en zou je liever buiten willen werken? Dan kan je zowel als BBL-student aan de slag bij een hovenier maar ook kan je in de avonduren de VHG Brancheopleiding volgen tot hovenier bij Aeres Training Centrum. Deze drie opleidingen worden gegeven op de maandagavond in Velp. Meld je hier aan voor de Werf & Match Informatieavond op 6 juni en misschien ontmoet je gelijk je nieuwe werkgever/leerbedrijf. 

Graag tot 6 juni tussen 18.00-20.00 uur.