Twan en Willem pakken het goud op het NK Tuinaanleg

Date

Hardenberg/Velp, 12 januari 2023, Willem Mateman en Twan Geven wonnen vorig jaar de zilveren medaille bij de finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg. Dit jaar pakte het Velpse team de gouden plak! In totaal namen vier teams van mbo-studenten van 10 t/m 12 januari deel aan deze finale, die werd gehouden tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2023 in Hardenberg. VONK Hoorn eindigde als 2e, Yuverta Houten als 3e en Yuverta Nijmegen als 4e. De kersverse Nederlands kampioenen nemen in september deel aan de Europese vakwedstrijden Euro Skills 2023 in het Poolse Gdansk.

John Koomen, vicevoorzitter van Koninklijke VHG, reikte de prijzen uit en feliciteerde alle deelnemers met hun mooie prestaties en het hoge niveau. De scores lagen dicht bij elkaar maar sommige details, de samenwerking en de veiligheid gaf de doorslag voor de jury. De wedstrijd trok veel publiek. Alle studenten hebben enthousiast gewerkt en leverden mooie resultaten af. Dat werd door de vele vaktechnische bezoekers van de beurs zeer gewaardeerd.  Alle studenten beleefden een uniek leermoment en deden onvergetelijke ervaringen op. Voor hun loopbaan en vakmanschap is dit een enorme stimulans.

Doorzetters
Coach Elbert Roordink is trots op zijn team: ‘Enorm knap hoe de mannen dit opgepakt hebben in de verdeling van de taken tijdens de aanleg van deze tuin. Beide studenten zitten in het derde leerjaar van hun opleiding, Twan in niveau 4BOL en Willem in niveau 3BBL. Het was uiteraard niet vanzelfsprekend dat dit team weer in de finale terecht zou komen. In de voorwedstrijd moesten ze eerst één van de twee beste teams van Aeres MBO worden en daarna bij de beste vier van de kwalificatiewedstrijd die in november op het IPC Schaarsbergen georganiseerd werd. Tussen die wedstrijd en deze hebben ze ook een aantal opdrachten voor de VHG moeten uitvoeren die meetelden in dit eindresultaat. Eén van de onderdelen was het ontwerpen van een flink formaat insectenhotel, die een plek kreeg in het ontwerp. 

Tuinarchitect Hans Bouwens positief verrast
De deelnemers moesten in 19 uur een tuin van 25 vierkante meter aanleggen. Hans Bouwens: ‘alle vier de teams hebben het ontwerp knap aangelegd en dat in deze korte tijd, ik ben positief verrast, ze hebben het heel goed gedaan en er is een terecht kampioensteam.”  De tuin bestond onder meer uit een leistenen trap met klinkers ervoor, een viertal houten palen, verlichting, een eikenhouten zitelement die ter plekke gemaakt moest worden en een vijver met stapstenen en een waterelement. De deelnemers maakten zelf het beplantingsplan. Zo kwamen verschillende moderne facetten van het hoveniersvak goed aan bod. Het ontwerp kende veel hoogteverschillen, wat de maatvoering extra complex maakte.  Twan en Willem: “een lastig onderdeel was het leggen van de vijverfolie, door de vele hoogteverschillen en de vorm was het moeilijk leggen maar ook om de folie weg te werken in de vijverranden. We zijn heel blij met deze overwinning.”

NK Hovenier
Koninklijke VHG, dé branchevereniging voor groenprofessionals in Nederland, organiseert jaarlijks in samenwerking met onder andere WorldSkills Netherlands, de AOC's, FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt en Sazas het Nederlands Kampioenschap Hovenier. Doel is om het hoveniersvak in de spotlights te zetten en de instroom te bevorderen door jongeren te laten zien dat hoe mooi en veelzijdig het vak van hovenier is.