Unieke samenwerking trainingsprogramma Floral Design

Date

Woensdag 25 oktober tekende Mayke van der Sluis, namens Aeres MBO, de samenwerkingsovereenkomst tussen Aeres MBO, De Groene Wereld (voorheen Ontwikkelcentrum) en VBW. Deze unieke samenwerking richt zich op het opzetten van een nieuw, modern (vaktechnisch) trainingsprogramma voor de bloemenbranche. Een trainingsprogramma waarbij via een prachtig, digitaal e-learningprogramma de basiskennis wordt overgebracht en aanvullend de vaardigheden worden geleerd in praktijklessen. Bij Aeres MBO Velp/Aeres Training Centre werden tot juli 2022 tien losse modules bloem aangeboden aan cursisten van de avondopleiding Bloem. Dit is daarna stopgezet vanwege deze nieuwe ontwikkeling en samenwerking met Floral Design.

Sneller en goedkoper
Er ontstaat steeds meer behoefte aan kortere (basis)trainingen. Dit wordt vooral veroorzaakt door het feit dat we een sterke toename zien van het aantal zij-instromers in de branche. Ook zien we steeds meer mensen die kiezen voor een gecombineerde baan (bijvoorbeeld kantoor en creatief in de bloemen). Voor deze doelgroep is de nieuwe training/opleiding uitermate geschikt. Door deze nieuwe aanpak kunnen de basisvaardigheden snel worden aangeleerd, waardoor nieuwe medewerkers sneller productief kunnen worden ingezet in de bloemenwinkels. Deze nieuwe aanpak scheelt ten eerste veel tijd, maar daarnaast ook veel geld. Daarnaast kunnen bestaande medewerkers hun kennis en vaardigheden ook waar nodig opfrissen en uitbouwen.

Modulair opgebouwd
De training bestaat uit verschillende modulen, basis en verdiepend. De basisvaardigheden worden in 3 modulen bijgebracht. Dat zijn de modulen Handgebonden boeket, Bloemarrangement op vaas/pot en plantenarrangement. Deze basisvaardigheden zijn nodig om vervolgens verder te kunnen gaan met de verdiepende modulen. Als vervolgmodulen worden op dit moment Bruidswerk en Rouwwerk ontwikkeld. In de basismodulen zit een vaste opbouw, voor de vervolgmodulen geldt dat deze willekeurig (los van elkaar) kunnen worden gevolgd. Deze manier van trainen biedt veel flexibiliteit, waardoor trainingen vaker gegeven kunnen worden op meerdere verschillende locaties. Daarnaast is een groot voordeel dat we in de loop van de tijd het aanbod van losse modulen verder kunnen gaan uitbreiden en deze ook door elkaar heen kunnen worden gevolgd.

VBW is trots en verheugd met deze ontwikkeling
Vanuit VBW is lange tijd gewerkt om tot deze samenwerking te komen. Van enige trots is dan ook zeker sprake. Met de samenwerkingspartners Aeres en De Groene Wereld is al lange tijd een zeer goede relatie en daarmee dus ook de perfecte partners om deze uitdaging aan te gaan.

Begin 2024 van start
Het trainingsprogramma is op dit moment al volop in ontwikkeling en de planning is dat we begin 2024 kunnen starten met de eerste trainingen. Binnenkort zullen we dan ook de websites openstellen voor inschrijving op deze training. Binnenkort volgt hiervoor alle informatie.