Volop werkgelegenheid voor bloemstylisten

Date

Er is nieuws over de laatste opleidingsontwikkelingen bij de Velpse groene school. Achter de schermen is het mbo-team van Aeres Velp al een tijdje bezig om de bloem- en stylingopleiding opnieuw vorm te geven. Wij vroegen Mark Heemskerk hoe het met de werkgelegenheid is in de bloemenbranche? Mark is manager beleid & communicatie bij de Koninklijke VBW (de overkoepelende organisatie voor bloemisten. Keiharde cijfers over openstaande vacatures zijn helaas niet voor handen maar typ ‘vacature bloemist’ in op google en je wordt er direct mee geconfronteerd.

Mark: “Goed opgeleide medewerkers zijn zeer welkom. Er zijn nog steeds veel vacatures in de branche. Voor goede en enthousiaste medewerkers is er altijd plek en heb je eenmaal een mooie baan gevonden dan is er volop mogelijkheid om je door te ontwikkelen. Met een opleidingsbudget en ondersteuning vanuit je werkgever zijn er tal van manieren om je verder te specialiseren of misschien zelfs wel je eigen bedrijf te beginnen. En een eigen bedrijf hoeft niet altijd met een winkel te zijn. Steeds meer ondernemers zijn flexibel inzet en verhuren zichzelf en hun diensten (freelance). Ook dat is een mooie manier om heel veel verschillende dingen te doen en je eigen stijl te ontwikkelen.”

Marieke Kersten, teamleider mbo, vult aan: “Aeres Velp is een Floral Education Center (FEC) en heeft korte lijnen met o.a. de leerbedrijven van haar studenten en de VBW. De nieuwe ontwikkelingen zijn natuurlijk ook getoetst hebben bij de commitmentgroep van FEC, zij staan hier erg positief in net als de bloemenbranche die de nieuwe ontwikkelingen toejuichen. De bloemist is er bij gebaat als studenten nog breder worden opgeleid en breder inzetbaar zijn in het werkveld. Daarom is het besluit in Velp genomen om beide opleidingen samen te voegen zodat de studenten die instromen vanaf 1 augustus 2023 nog breder worden opgeleid en breder inzetbaar zijn in het werkveld. Beide opleidingen vielen altijd al onder dezelfde kwalificatiestandaard, vandaar dat een samenvoeging van deze opleidingen ook voor de hand lag.”

Werf & Match Informatieavond 9 maart 18-20 uur
Dit betekent dat Aeres Velp voor komend schooljaar niet meer doorgaat met de bestaande stylingopleiding, deze creatieve vakken worden toegevoegd bij de opleiding tot bloemstylist. Studenten die zich nu aanmelden worden opgeleid tot bloemist, maar krijgen ook alle vakken die nodig zijn als stylist. Studenten lopen gedurende de opleiding in ieder geval stage bij een bloemist of tuincentrum en kunnen daarnaast ook kiezen voor stages binnen een bedrijf wat zich bezighoudt met styling. In het 3e leerjaar kunnen ze een keuzedeel volgen in de richting interieurstyling of in de richting ondernemerschap. Aanstaande donderdag beantwoorden we graag alle vragen hierover.