Zilver in Nationale Wedstrijd Tuinaanleg

Date

Willem Mateman en Twan Geven wonnen de zilveren medaille bij de finale van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2022. Aeres MBO feliciteert Yuverta Houten die er vandoor ging met de gouden plak. In totaal namen vier teams van mbo-studenten van 8 tot en met 10 maart deel aan deze finale, die werd gehouden tijdens De Groene Sector Vakbeurs 2022 in Hardenberg. Yuverta Nijmegen werd derde en Zone.college Doetinchem vierde.

Willem Mateman en Twan Geven winnen de zilveren medaille

John Koomen, vicevoorzitter van Koninklijke VHG, reikte de prijzen uit en feliciteerde alle deelnemers met hun mooie prestaties. VHG organiseert de wedstrijden om meer aandacht te vragen voor het hoveniersvak en jongeren te laten zien dat hovenier een veelzijdig en interessant beroep is. Alle teams scoorden een voldoende. Het winnende team leverde een net iets betere teamprestatie. De samenwerking was prima en de beplanting erg goed. Alle studenten hebben enthousiast gewerkt en leverden mooie resultaten af. Dat werd door de vele vaktechnische bezoekers van de beurs zeer gewaardeerd.  De jury beoordeelde de deelnemers op onderdelen als nauwkeurig en netjes werken, samenwerking, communicatie en veiligheid. Het niveau was hoog, alle vier de teams maakten hele mooie tuinen. De vlonder van bamboehout was het lastigste onderdeel. Nauwkeurig meten leverde de winnaars op. De wedstrijd was een belangrijke publiekstrekker op De Groene Sector Vakbeurs. Alle studenten beleefden een uniek leermoment en deden onvergetelijke ervaringen op. Voor hun loopbaan en vakmanschap is dit een enorme stimulans.

Mooie ervaring voor het team van Aeres Velp
Met het minieme verschil van 5 punten werden Willem en Twan tweede in de spannende wedstrijd. In de voorwedstrijden vormde Willem een team met Tom Thomasssen. Zij hebben na de kwalificatiewedstrijd in november ook de extra opdrachten van de VHG uitgevoerd. Deze opdrachten telde ook mee in de puntentelling. Helaas viel Tom uit met corona en vond coach Elbert Roordink gelukkig vervanging voor hem in Twan Geven.  Twan en Willem hadden nog nooit samengewerkt en hebben in deze driedaagse laten zien hoe flexibel ze zijn. Elbert Roordink is trots op zijn team: ‘Enorm knap hoe de mannen dit opgepakt hebben in de verdeling van de taken tijdens de aanleg van deze tuin. Beide studenten zitten in het tweede leerjaar van hun opleiding, Twan in niveau 4BOL en Willem in niveau 3BBL. Met deze wedstrijd hebben ze veel ervaring kunnen opdoen door onder tijdsdruk te werken en de planning te volgen. Mooi voor volgend jaar, wellicht komen we dan weer in de nationale finale!’

Modern en strak en hoog niveau
De deelnemers moesten in 18,5 uur een tuin van 16 vierkante meter aanleggen. De moderne tuin, ontworpen door Hans Bouwens, werd gekenmerkt door een combinatie van natuurlijke materialen en strakke lijnen. De tuin bestond onder meer uit een pergola van Douglas hout, een kleine wand van Cortenstaal met houtstapel en verticale beplanting, een afrastering van kastanjehout en een vlonder van bamboehout. Duurzaam gebakken klinkers, kinderkoppen en natuursteen vormden de bestrating. De deelnemers maakten zelf een beplantingsplan. Zo kwamen verschillende moderne facetten van het hoveniersvak goed aan bod. Het ontwerp kende veel hoogteverschillen, wat de maatvoering extra belangrijk maakte.  

Organisatie 
Koninklijke VHG organiseert de jaarlijkse Nationale Wedstrijd Tuinaanleg in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra. FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland Arbeidsmarkt. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Skills Heroes mbo-competities. WorldSkills Netherlands en andere partijen maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.

Aeres MBO
Aeres MBO is een veelzijdige opleider in de domeinen dier, stedelijke leefomgeving, groen, bloem, agrarische techniek, biologisch dynamische en gangbare voedselproductie en voedselverwerking. Verspreid over elf locaties in Gelderland, Utrecht, Friesland en Flevoland biedt Aeres MBO vakopleidingen in het middelbaar beroepsonderwijs.