'Royale' leerwerkplek voor studenten Aeres MBO Nijkerk op landgoed Paleis Soestdijk

Date

Soestdijk Academy krijgt hulp van studenten van Aeres MBO Nijkerk. Op enkele locaties op het landgoed van Paleis Soestdijk inspecteerden de hoveniers in opleiding bomen op eventuele gebreken volgens de methode Visual Tree Assessment (VTA).

Het beoordelen van de bomen gebeurt op biologische en mechanische symptomen. Dit valt onder de zorgplicht en is nodig om eventuele gevaarlijke situaties te voorkomen. Het is dus belangrijk, nuttig en zeer leerzaam werk voor de studenten.

De droom van iedere hovenier

Xander Schuurmans (teamleider) is trots dat Aeres MBO Nijkerk opleidingspartner is van Soestdijk Academy. “Heel bijzonder dat we mogen bijdragen aan de transformatie van het landgoed. En laten we eerlijk zijn, welke student krijgt er nou les op het landgoed van Paleis Soestdijk? Het is de droom van iedere hovenier om een bijdrage te leveren aan de inrichting van het park en de tuin van Paleis Soestdijk. Als onze studenten later langs deze unieke plek lopen, weet ik zeker dat ze hun kinderen vol trots hun belevenissen op Paleis Soestdijk zullen vertellen. Zo geven zij de rijke historie van het landgoed door aan de volgende generatie.” 

‘Een onveilige boom bestaat niet’

Hester Lode is rentmeester bij Paleis Soestdijk en vertelt dat de studenten onder begeleiding van een docent de beuken bij de parkeerplaats van het paleis controleren. “Deze bomen variëren in leeftijd van twintig tot tweehonderd jaar. Een belangrijke les voor de studenten is: een onveilige boom bestaat niet, een onveilige situatie wel. De resultaten implementeren we in ons beheerplan van het bos. Kortom, een hele waardevolle samenwerking.”

Soestdijk Academy

Na Van Hall Larenstein is nu ook Aeres MBO Nijkerk partner van de Soestdijk Academy. Doel van de academy is om relevante opleidingen in de regio en Nederland, te betrekken bij de renovatie en transformatie van het landgoed, door het bieden van stageplaatsen, onderzoeksprojecten en werkervaringsplekken.