Gewassen kweken en verzorgen, dat vraagt elk seizoen werkzaamheden die groei en opbrengst bevorderen. Zaaien in het voorjaar, oogsten in het najaar. Als agrariër weet je wat er wanneer moet gebeuren: voorbereidend grondwerk, onderhoud, oogst en transport. Een medewerker akkerbouw en teelt zorgt bijvoorbeeld voor teelt van graan, maïs of bieten, van paprika, bloemen, fruitbomen of van andere gewassen. Je doet dat in de akkerbouw, in het veld, of als tuinder in een kas.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert over teeltvoorbereiding, oogst, bodemkunde, techniek, gewasbescherming en kwaliteitszorg. Allerlei zaken die van belang zijn voor een teeltopleiding. De opleiding gaat vooral over akkerbouw. Je leert veilig trekkers en heftrucks bedienen en onderhouden en je kunt een spuitlicentie halen. In algemene vakken leer je Nederlands, Engels, loopbaan en burgerschap, computergebruik, rekenen, bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie en economie. Je krijgt vaak les op praktijklocaties.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen 
Akkerbouwer, kwaliteitscontroleur, vertegenwoordiger, adviseur of medewerker kweekbedrijf.

Vervolg na je studie
Met een diploma vakbekwaam medewerker teelt kun je door naar de opleiding vakexpert teelt en groene  technologie op niveau 4. Natuurlijk kun je ook gaan werken.