Een agrariër weet als geen ander hoe belangrijk de seizoenen zijn. Zaaien in de lente, oogsten in de herfst. Jij weet exact wat wanneer moet gebeuren, van het voorbereidende grondwerk en het onderhoud tot aan de oogst en het transport. Als vakbekwaam medewerker ben jij een expert in de teelt van diverse gewassen, in de kas of op het veld. Met veel les in de praktijk en stages in het werkveld doe jij vakkennis op en word jij voorbereid op een toekomst in de agrarische sector.
Vakbekwaam medewerker teelt
Dit leer je tijdens je opleiding
Inhoud
In de opleiding leer je over diverse onderwerpen die belangrijk zijn in de teelt. Vakken zijn bijvoorbeeld teeltvoorbereiding, oogst, bodemkunde, techniek, gewasbescherming en kwaliteitszorg. De opleiding gaat vooral over akkerbouw. Je leert om veilig trekkers en heftrucks te bedienen en te onderhouden. In de opleiding krijg je de kans om je spuitlicentie halen. Je krijgt vaak les op praktijklocaties.
Stage
Een vak leer je nog altijd het beste in de praktijk. Tijdens je mbo-opleiding zit je niet alleen op school, maar doe je veel praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven. Beroepspraktijkvorming (BPV) noemen we dat in het mbo. BPV is een verplicht onderdeel van je opleiding. Hoeveel tijd je hieraan besteedt, hangt af van je opleidingsvariant (BOL of BBL). Meer informatie vind je hier →
Keuzedelen
Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of vervolgopleiding. Meer informatie over deze keuzedelen vind je hier→
Een goed begin
Toelatingseisen
Opleiding in het kort
Interesses
-
Kies je voor BOL (leren en stage) of BBL (werken en leren)?
- Als je kiest voor een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je leren op school met een stage van een paar weken of maanden. Je stage loop je op een erkend leerbedrijf en je krijgt mogelijk een stagevergoeding.
- Als je kiest voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) werk je vanaf het begin van je opleiding een aantal dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school.
Meer informatie over de leerwegen vind je hier →
Bekijk waar de opleiding gevolgd kan worden
-
Leeuwarden
Lees meer over onze locatie in Leeuwarden
Jouw toekomst met de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt
-
Mogelijke beroepen
- Zelfstandig akkerbouwer.
- Kwaliteitscontroleur of adviseur.
- Medewerker kweekbedrijf.
-
Vervolg / Doorstroommogelijkheden
Met een diploma Vakbekwaam medewerker teelt kun je doorstromen naar de opleiding Vakexpert teelt en groene technologie op niveau 4. Natuurlijk kun je ook direct aan de slag in het werkveld.
-
Studie in cijfers
Studie in Cijfers laat zien hoe tevreden studenten zijn met deze opleiding, wat je kans op werk is en hoeveel studenten het afgelopen schooljaar zijn geslaagd.
Meld je aan voor de opleiding Vakbekwaam medewerker teelt
Voor het aanmelden heb je een DigID nodig. Heb je geen DigID, klik dan hier.
CREBO: Vakbekwaam medewerker teelt (25984)