Doorstuderen in het hbo

Ben je ambitieus en wil je na je mbo-4 opleiding doorstuderen in het hbo? Dan is het goed om te weten dat Aeres ook een hogeschool heeft. Doorleren in je vakgebied was nog nooit zo toegankelijk.

Aeres Hogeschool

Aeres Hogeschool heeft faculteiten in Almere, Dronten en Wageningen. In onderstaand overzicht zie je welke hbo-opleiding goed aansluit op jouw mbo-niveau 4 opleiding. Uiteraard kun je ook voor een andere hbo-opleiding kiezen.

Na mbo 4 Toegepaste biologie 

Hbo Toegepaste biologie - Almere (doorlopende leerweg)

Na mbo 4 Paardensport en -houderij 

Hbo Hippische bedrijfskunde  - Dronten (doorlopende leerweg)
Hbo Docent en kennismanager Paardensector - Wageningen

 Na mbo 4 Veehouderij Hbo Agrarisch ondernemerschap - Dronten (doorlopende leerweg)
Hbo Docent en kennismanager Veehouderij - Wageningen
 Na mbo 4 Dierverzorging

Hbo Diergezondheid en management - Dronten (doorlopende leerweg)
Hbo Docent en kennismanager recreatie- en gezelschapsdieren - Wageningen

Na mbo 4 Akkerbouw

Hbo Tuin- en akkerbouw - Dronten (doorlopende leerweg)
Hbo Docent en kennismanager tuin- en akkerbouw - Wageningen 

Na mbo 4 Bloem Hbo Docent en kennismanager bloemsierkunst - Wageningen
Na mbo 4 Agrarisch loonwerk Hbo Docent en kennismanager agrotechniek - Wageningen

Doorlopende leerweg

In sommige gevallen kun je je vervolgopleiding in het hbo verkort volgen: 3 jaar in plaats van 4 jaar. Dit heet een doorlopende leerweg. In bovenstaand overzicht zie je welke opleidingen hiervoor in aanmerking komen. Om de doorlopende leerweg te kunnen volgen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • In het laatste jaar van je mbo-niveau 4 opleiding moet je met goed gevolg een hbo-doorstroompakket hebben gevolgd.
  • Het hbo-doorstroompakket moet wiskunde, scheikunde, Nederlands en Engels bevatten.
  • Op het diploma en de diplomastukken moet duidelijk naar voren komen dat deze vakken op hbo- doorstroomniveau zijn behaald.

Heb je de delen van het hbo-doorstroompakket niet afgerond? Dan kun je je intekenen voor een tweeweekse zomercursus. Je mag maximaal 2 vakken volgen en moet hiervoor een voldoende halen, er is geen herkansingsmogelijkheid. Kies je niet voor een zomercursus of slaag je niet voor de zomercursus, dan stroom je in het 4-jarige programma in

Associate degree

Voor sommige mbo-studenten is de overstap van mbo naar hbo te groot. Bijvoorbeeld omdat de manier van lesgeven anders is, of omdat ze een opleiding van vier jaar te lang vinden. Speciaal voor hen is er het Associate degree programma. Een Associate degree (Ad) is een tweejarige, praktische hbo-studie, speciaal bedoeld voor mbo'ers die door willen groeien en zich verder willen ontwikkelen. Als je slaagt ontvangt je een officieel erkende graad: de Associate degree. Klik op de link om de Ad-opleidingen van Aeres Hogeschool te bekijken. De gespecificeerde toelatingseisen, onder andere over benodigde werkervaring, vind je bij de studie-informatie.