Alles over aanmelden op het MBO

Hoe meld je je aan voor een MBO opleiding?

Aanmelden voor een Aeres MBO opleiding doe je via de website van CAMBO (Centraal Aanmelden MBO). Dat kan voor zowel BOL- als BBL opleidingen. Om je aan te melden heb je een DigiD nodig. Heb je nog geen DigiD? Vraag deze dan eerst aan via digid.nl/aanvragen.

Handleiding voor Centraal Aanmelden CAMBO vind je hier.

Geen BSN of woon je in het buitenland?
Heb je geen BSN (burgerservicenummer)? Of woon je in het buitenland en wil je een opleiding volgen bij Aeres MBO? Dan kan je inloggen met een eenmalige toegangscode. Deze toegangscode vraag je aan door een e-mail (voorzien van roepnaam en geboortedatum) te sturen naar csa@aeres.nl. De toegangscode ontvang je vervolgens zo snel mogelijk via je e-mail en hiermee kan je inloggen in CAMBO.

Heb je je DigiD bij de hand?
Volg dan onderstaande stappen om je aan te melden voor een opleiding bij Aeres MBO:

  • Zoek jouw opleiding op de website waar je naar toe wilt. 
  • Heb je de mbo opleiding van jouw keuze gevonden? Meld je dan aan via de opleidingspagina door op de knop ‘aanmelden’ te klikken
  • Je wordt dan automatisch doorgestuurd naar de landelijke website ‘centraal aanmelden mbo (CAMBO)’
  • Hier zijn de gegevens van de door jou gekozen opleiding vaak al ingevuld. Je hoeft deze gegevens alleen maar te controleren en eventueel aan te vullen met je eigen gegevens
  • Als de gegevens van de door jou gekozen opleiding niet zijn ingevuld kan je de opleiding zelf opzoeken in CAMBO
  • Direct na je aanmelding ontvang je een bevestigingsmail dat je aanmelding goed is ontvangen

Na je aanmelding ontvang je meer informatie over de vervolgstappen en wanneer je inschrijving voor de opleiding definitief is.

Voor alle opleidingen van Aeres MBO is een minimum aantal van 15 studenten vereist om de opleiding te kunnen starten. Maar let op: voor sommige opleidingen is slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar, hiervoor geldt opleidingen Aeres numerus fixus

Intake activiteiten

Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor intake activiteiten. Je deelname hieraan is verplicht. De intake activiteiten bestaan over het algemeen uit een talentscan en een kennismakingsgesprek. Bij een aantal opleidingen is sprake van aanvullende intake activiteiten.

Talentscan
Deze computertest duurt ongeveer 1,5 uur en maak je op school. De scan meet jouw capaciteiten, persoonlijkheid, motivatie en competenties.
Binnen de locatie Leeuwarden wordt de AMN talentscan facultatief ingezet op advies van de intakers.

Kennismakingsgesprek
In een persoonlijk gesprek leren we je graag beter kennen. We zijn benieuwd hoe jij de opleiding ziet en wat je ervan verwacht. Ook komen jouw beroepsbeeld, kwaliteiten en eventuele ondersteuningsbehoefte ter sprake. Als het nodig is kan nog een tweede gesprek volgen, bijvoorbeeld om je ondersteuningsbehoefte te verduidelijken.

Aanvullende intake activiteiten
Sommige opleidingen organiseren aanvullende intake activiteiten. Je hoort het tijdig als dit ook voor jouw opleiding geldt, je leest er in dit document meer over. 

Schriftelijk bericht

Na je intake krijg je schriftelijk bericht of je al dan niet bent toegelaten tot de opleiding. Als je bent toegelaten krijg je een bevestiging van plaatsing en een uitnodiging voor het introductieprogramma. Bij een afwijzing volgt veelal een toelichtend gesprek.

Aanmelden na uiterste inschrijfdatum

Aanmelden na 1 april is mogelijk, maar dan vervalt het recht op toelating tot de opleiding van jouw keuze (zoals beschreven in de eerste alinea). Voorkom teleurstelling en meld je op tijd aan.

Meer informatie

Bekijk ook onderstaand filmpje voor algemene informatie over aanmelden in het mbo.