Aeres MBO Paardenhouderij paardrijlaarzen naast paardenbenen

Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Interessegebied
Ondernemen
Interessegebied
Paard
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 4

Je hebt vanzelfsprekend een passie voor paarden. Als bedrijfsleider heb je de leiding over een paardenbedrijf en ben je verantwoordelijk voor de verzorging en training van de paarden. Je houdt je daarnaast bijvoorbeeld ook bezig met fokkerij, het instrueren van medewerkers en het organiseren en plannen van activiteiten. 

Wat ga je leren?

Je leert bekappen, longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je verdiept je in voeding, verzorging, gezondheid, wormbestrijding, anatomie en gedrag en training van paarden. Ook huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten komen aan bod. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel en oriëntatie op management en marketing, de organisatie van een evenement en het schrijven van een ondernemingsplan. Je leert hoe je als manager een paarden(sport)bedrijf leidt. Tijdens je opleiding kun je erkenningen uit de hippische sector behalen zoals je ruiterbewijs en BHV/EHBO.

De opleiding tot aspirant-instructeur ORUN is een vast onderdeel in de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om naast de rijlessen die je bij ons op school krijgt ook zelfstandig aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen.

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.
Talent voor groei

Toekomst

Met deze opleiding kun je leiding geven in een paardenbedrijf. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, instructeur, ondernemer of bedrijfsleider op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers. 
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Almere