Paarden zijn voor jou meer dan een hobby, je wilt echt aan de slag in de paardensector. Dankzij jouw werkzaamheden ziet het bedrijf er verzorgd uit en hebben de paarden hun voer. Je assisteert bij de lessen op het bedrijf en zorgt ervoor dat de klanten tevreden zijn. Voor deze opleiding is het belangrijk om zelf ook je rijvaardigheid te blijven verbeteren buiten school om.
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
Dit leer je tijdens je opleiding
Inhoud
Je krijgt in de opleiding verschillende vakken over paarden, zoals verzorging, voeding, huisvesting, anatomie en gezondheid van het paard. Jouw kennis over paarden wordt in theorie en praktijk uitgebreid. Zo doe je bijvoorbeeld ervaring op met rijden, longeren en lesgeven.
Keuzedelen
Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of vervolgopleiding. Meer informatie over deze keuzedelen vind je hier→
Stage
Een vak leer je nog altijd het beste in de praktijk. Tijdens je mbo-opleiding zit je niet alleen op school, maar doe je veel praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven. Beroepspraktijkvorming (BPV) noemen we dat in het mbo. BPV is een verplicht onderdeel van je opleiding. Hoeveel tijd je hieraan besteedt, hangt af van je opleidingsvariant (BOL of BBL). Meer informatie vind je hier →
Een goed begin
Toelatingseisen
Opleiding in het kort
Interesses
-
Kies je voor BOL (leren en stage) of BBL (werken en leren)?
- Als je kiest voor een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je leren op school met een stage van een paar weken of maanden. Je stage loop je op een erkend leerbedrijf en je krijgt mogelijk een stagevergoeding.
- Als je kiest voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) werk je vanaf het begin van je opleiding een aantal dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school.
Meer informatie over de leerwegen vind je hier →
Bekijk waar de opleiding gevolgd kan worden
-
Almere
Lees meer over onze locatie in Almere
-
Barneveld
Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland
Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijk locatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.
Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019.
Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofd locatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.
Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.
Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.
Het uitleg geven over de school, het Aeres Hippisch Centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.Lees meer over onze locatie in Barneveld
-
Emmeloord
De lessen vinden plaats op school en op de manage Noordoostpolder te Bant. Er is een nauwe samenwerking met de Dierenkliniek Emmeloord, een aantal keer per jaar volg je daar lessen.
Als je bij ons een opleiding gaat volgen ontvang je in oktober een schoolnota. Hierin staat een overzicht van de vrijwillige bijdragen, bijvoorbeeld excursies, kluisjes en verzekeringen. Je kunt zelf bepalen welke diensten je wilt afnemen, bijvoorbeeld of je een kluisje wilt of niet.
Voor onze opleidingen 'Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij' niveau 3 en 'Bedrijfsleider paardensport en -houderij' niveau 4, hanteren wij voor de locatie Emmeloord vanaf schooljaar 2023-2024 een numerus fixus van 24 studenten voor de instroom in klas 1. Dit aantal is voor beide opleidingen samen.Lees meer over onze locatie in Emmeloord
-
Leeuwarden
Lees meer over onze locatie in Leeuwarden
Jouw toekomst met de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
-
Mogelijke beroepen
- Groom (professioneel paardenverzorger).
- Instructeur, trainer of medewerker op een manege, handelsstal of ruitersportzaak.
- Medewerker (hippische) evenementen.
-
Vervolg / Doorstroommogelijkheden
Als je verder wilt leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL) op niveau 4. Of, als je voldoet aan rijtechnische voorwaarden, voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij (BOL), eveneens op niveau 4. Natuurlijk kun je ook direct aan de slag in het werkveld.
-
Studie in cijfers
Studie in Cijfers laat zien hoe tevreden studenten zijn met deze opleiding, wat je kans op werk is en hoeveel studenten het afgelopen schooljaar zijn geslaagd.
Meld je aan voor de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
Voor het aanmelden heb je een DigID nodig. Heb je geen DigID, klik dan hier.
CREBO: Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (25915)