Jij hebt een speciale band met paarden en paarden zijn voor jou meer dan een hobby. Deze opleiding bereidt je voor op een beroep in de paardensector, bijvoorbeeld op een manege of wedstrijdstal. Jouw dagelijkse werkzaamheden bestaan uit allerlei verzorgende taken uit, zoals voeren, borstelen, schoonmaken en laten bewegen. Afhankelijk van de manege of het bedrijf waar je werkt, help je bij voorbereiden van rijlessen of het assisteren bij een training.
Medewerker paardenhouderij
Dit leer je tijdens je opleiding
Inhoud
Je leert paarden en hun leefomgeving te verzorgen. Je krijgt paardgerelateerde vakken, zoals voeding, harnachement, longeren, gezondheid, gedrag en nakomelingen. Omdat je nooit alleen werkt, leer je met collega's en leidinggevenden te overleggen over het werk. Daarbij is het handig dat je informatie kunt verzamelen en rapporteren. Je krijgt ook lessen in de praktijk, zodat je veel ervaring opdoet met paarden.
Keuzedelen
Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of vervolgopleiding. Meer informatie over deze keuzedelen vind je hier→
Stage
Een vak leer je nog altijd het beste in de praktijk. Tijdens je mbo-opleiding zit je niet alleen op school, maar doe je veel praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven. Beroepspraktijkvorming (BPV) noemen we dat in het mbo. BPV is een verplicht onderdeel van je opleiding. Hoeveel tijd je hieraan besteedt, hangt af van je opleidingsvariant (BOL of BBL). Meer informatie vind je hier →
Een goed begin
Toelatingseisen
Opleiding in het kort
Interesses
-
Kies je voor BOL (leren en stage) of BBL (werken en leren)?
- Als je kiest voor een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je leren op school met een stage van een paar weken of maanden. Je stage loop je op een erkend leerbedrijf en je krijgt mogelijk een stagevergoeding.
- Als je kiest voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) werk je vanaf het begin van je opleiding een aantal dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school.
Meer informatie over de leerwegen vind je hier →
Bekijk waar de opleiding gevolgd kan worden
-
Barneveld
Aeres Barneveld beschikt over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijk locatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.
Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum heeft tevens een compleet nieuwe hoefsmederij gerealiseerd in augustus 2019.
Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoof locatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 30 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.
Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.
Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.
Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.
Stages Niveau 2 Medewerker Paardenhouderij
Jaar 1:
Blok 2 t/m 5 lintstage van 2 dagen per week, op maandag en dinsdag
Jaar 2:
1 blok van 7 weken keuzedeelstage
1 blok lintstage van 2 dagen per week op donderdag en vrijdag
1 blok lintstage van 3 dagen per week op woensdag, donderdag en vrijdagLees meer over onze locatie in Barneveld het Hippisch Centrum
-
Buitenpost
Lees meer over onze locatie in Buitenpost
-
Heerenveen
Lees meer over onze locatie in Heerenveen
-
Leeuwarden
Lees meer over onze locatie in Leeuwarden
-
Sneek
Lees meer over onze locatie in Sneek
Jouw toekomst met de opleiding Medewerker paardenhouderij
-
Mogelijke beroepen
- Medewerker op een pensionstalling.
- Medewerker bij een fokkerijbedrijf.
- Paardenverzorger op een manege.
- Algemeen stalmedewerker.
-
Vervolg / Doorstroommogelijkheden
Met een diploma Medewerker paardenhouderij kun je doorstromen naar een opleiding op niveau 3. Natuurlijk kun je ook direct aan de slag in het werkveld.
-
Studie in cijfers
Studie in Cijfers laat zien hoe tevreden studenten zijn met deze opleiding, wat je kans op werk is en hoeveel studenten het afgelopen schooljaar zijn geslaagd.
Meld je aan voor de opleiding Medewerker paardenhouderij
Voor het aanmelden heb je een DigID nodig. Heb je geen DigID, klik dan hier.
CREBO: Medewerker dierverzorging (25732)