Aeres MBO Dierverzorging stokstaartjes

Bedrijfsleider dierverzorging (ook in Sprint-variant)

Interessegebied
Dier
Interessegebied
Ondernemen
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 4

Als bedrijfsleider dierverzorging run je bijvoorbeeld een eigen dierenzaak. Je beslist over de bedrijfsvoering. Dat kan zijn als beheerder van een kinderboerderij, ondernemer van asiel/pension/kennel, bedrijfsleider in een dierenspeciaalzaak of afdelingsmanager in een dierenpark.

Wat ga je leren?

Je leert over allerlei gezelschapsdieren en typen bedrijven. Onderwerpen van je lessen zijn de verzorging van de dieren, rassenkennis, gedrag van de dieren, voeding, huisvesting, gezondheid, voortplanting en de geboorte. Je weet hoe je met de dieren om moet gaan en je ziet wanneer er afwijkingen zijn en wanneer je een deskundige moet inschakelen. Je krijgt ook algemene vakken zoals loopbaan en burgerschap, Nederlands, biologie, scheikunde en rekenen. Lessen over voorraadbeheer, verkoop, marketing, bedrijfsadministratie, jaarrekening en het opstellen van een ondernemersplan maken ook onderdeel uit van de opleiding. 

Elke locatie heeft een eigen aanpak. In Almere ligt de nadruk op het houden van dieren in een stedelijke omgeving en is er een samenwerking met een kinderboerderij en een pension/kennel. In Barneveld zijn veel dieren op school die door de studenten verzorgd worden. In Barneveld is een specialisatie voor ondernemer gezelschapsdieren.

Toelatingsvoorwaarden

 • Vanaf vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma mbo-niveau 2 of 3
 • Havo/vwo (met overgangsbewijs van havo 3 naar 4)

Keuzedelen

In de loop van de opleiding krijg je keuzedelen aangeboden. Je verdiept je zo in bepaalde onderwerpen. Tijdens de opleiding krijg je informatie over de keuzemogelijkheden.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2020-2021 download je hier

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Met deze opleiding kun je leiding geven in een dierenbedrijf. Je beslist over de bedrijfsvoering. Dat kan zijn als beheerder van een kinderboerderij, ondernemer van asiel/pension/kennel, bedrijfsleider in een dierenspeciaalzaak of afdelingsmanager in een dierenpark.

Voor deze opleiding zijn baankansen bescheiden. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, workshops etc.

  Het uitleg geven over de school en de dieren gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Naast de "gewone" schoolvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap krijg je onder meer de volgende specialistische vakken:

  • Dierenpark algemeen, dierregistratie, fokkerij & voortplanting, gedrag, training, huisvesting
  • Verrijking, veiligheid & transport,financieel management, vergadertechnieken
  • Inkoop- en voorraadbeheer, Excel, computerboekhouden, voorlichting, Marketing
  • Begeleiden medewerkers, regelgeving, opstellen ondernemingsplan
  • Keuzedelen
 • Tijdens de opleiding Bedrijfsleider dierverzorging kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • In blok 4 van leerjaar 1 loop je je eerste stage in een asiel, pension of kennel. In jaar twee begin je met een verzorgende stage in een door jouw gekozen sector. In het voorjaar doe je een zogenaamde verloskunde stage. In jaar 3 loop je 3 blokken stage.

  Leerlingen van de sprintvariant ( voor havo en mbo-niveau 4 ) lopen in blok 3 van het eerste jaar een verloskundestage, en in het tweede jaar nog 2 blokken andere stage.

 • Kan ik instromen vanuit een ander AOC?
  Onder bepaalde voorwaarden kun je vanuit een ander AOC instromen bij de opleiding Bedrijfsleider Dierverzorging in Barneveld.

  Je hebt een niveau 3 diploma dierverzorging:

  • Je hebt een diploma gehaald 97720 Dierverzorger recreatiedieren óf 25541 Vakbekwaam medewerker dierverzorging
  • Je hebt minimaal een 7 gehaald voor Nederlands, Engels en rekenen

  Je kan instromen in de 2e klas bedrijfsleider dierverzorging

  Je hebt één jaar een niveau 4 opleiding gevolgd:

  Je start in Barneveld opnieuw in klas 1

  Je hebt een twee jaar een niveau 4 opleiding gevolgd:

  Dit wordt maatwerk. Instroom volgt dus in overleg.

  • Beheerder van een kinderboerderij
  • Ondernemer asiel, pension of kennel
  • Bedrijfsleider dierenspeciaalzaak
  • Allround dierverzorger dierenpark
 • Je kunt een hbo-opleiding volgen, bijvoorbeeld bij een van onze Aeres Hogescholen
  Ook kun je diverse cursussen volgen bij ons cursuscentrum: Aeres Trainingcentre Barneveld