Je hebt vanzelfsprekend een passie voor paarden. Als bedrijfsleider heb je de leiding over een paardenbedrijf en ben je verantwoordelijk voor de verzorging en training van de paarden. Je houdt je daarnaast bijvoorbeeld ook bezig met fokkerij, het instrueren van medewerkers en het organiseren en plannen van activiteiten. 

Wat ga je leren?

Je leert bekappen, longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je verdiept je in voeding, verzorging, gezondheid, wormbestrijding, anatomie en gedrag en training van paarden. Ook huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten komen aan bod. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel en oriëntatie op management en marketing, de organisatie van een evenement en het schrijven van een ondernemingsplan. Je leert hoe je als manager een paarden(sport)bedrijf leidt. Tijdens je opleiding kun je erkenningen uit de hippische sector behalen zoals je ruiterbewijs en BHV/EHBO.

De opleiding tot aspirant-instructeur ORUN is een vast onderdeel in de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om naast de rijlessen die je bij ons op school krijgt ook zelfstandig aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Met deze opleiding kun je leiding geven in een paardenbedrijf. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, instructeur, ondernemer of bedrijfsleider op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op de website www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is op dit moment nog geen studiebijsluiter.

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • De theorielessen vinden vooral plaats op onze hoofdlocatie in Barneveld. Voor de praktijklessen ben je op ons Hippisch Centrum, hèt paardensportcentrum van Nederland in het nabijgelegen Kootwijkerbroek.

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Niveau 4 Bedrijfsleider paardensport en –houderij niveau 4 (BOL)

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, het doorlichten van een bedrijf, hippisch management, opbrengsten en kosten, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing, het schrijven van een ondernemingsplan

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden,  ruiterfitheid, bandageren, toiletteren, etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

  Niveau 4 Bedrijfsleider paardensport en –houderij niveau 4 (BOL) SPRINT

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, het doorlichten van een bedrijf, hippisch management, opbrengsten en kosten, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing, het schrijven van een ondernemingsplan.

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren, toiletteren, trekkerrijden etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

 • Tijdens de opleiding op niveau 4 kun je kiezen uit verschillende specialisaties.

  De mogelijkheid om erkenningen te behalen zoals:

  • BHV/EHBO
  • Je als keuzedeel bijvoorbeeld ook een doorstroompakket voor hbo volgen. Dit kan de instroom op het hbo vergemakkelijken
 • Stages Niveau 4 Bedrijfsleider Paardensport en -houderij

  • Jaar 1: Het eerste jaar heb je 1 blokstage van 7 weken
  • Jaar 2: 2 keer een blokstage van 7 weken, waarin je in 1 blokstage de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan. In je andere blokstage doe je al je eerste praktijkexamen.
  • Jaar 3: Het derde jaar heb je 1 blokstage van 7 weken en een blokstage aan het eind van je opleiding waarin ook je eind praktijkexamen afgenomen wordt.

  Je loopt stage bij maneges, handelsstallen, sportstallen, stoeterijen, wedstrijdstallen, pensionstallen, hengstenhouderijen , stamboeken, paardenklinieken, ruitersportzaken, FNRS, KNHS, KWPN, wedstrijdorganisaties (als medewerker bij hippische evenementen), voerleveranciers)

  Stages Niveau 4 Bedrijfsleider Paardensport en -houderij SPRINT

  • Jaar 1: Het eerste jaar heb je 1 blokstage van 7 weken
  • Jaar 2: Het tweede jaar heb je 1 blokstage van 7 weken, een lintstage gedurende 1 blok van 3 dagen per week en nog een blokstage aan het eind van je opleiding waarin ook je eind praktijkexamen afgenomen wordt.

  Je loopt stage bij maneges, handelsstallen, sportstallen, stoeterijen, wedstrijdstallen, pensionstallen, hengstenhouderijen , stamboeken, paardenklinieken, ruitersportzaken, FNRS, KNHS, KWPN, wedstrijdorganisaties (als medewerker bij hippische evenementen), voerleveranciers.

 • Voor deze opleiding ben je toelaatbaar met:
  Vmbo Kader, GL/TL, overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, mbo niveau 2 of 3, Vakbekwaam Medewerker Paardensport en -houderij niveau 3
 • Deze opleiding is ook te volgen als sprintopleiding. Deze versnelde variant duurt 2 jaar. Je bent toelaatbaar voor de sprintopleiding met een havo- of mbo niveau 4-diploma.
  Lees hier meer over onze sprintopleidingen.
 • Is er pensionstalling in Barneveld te verkrijgen?

  Alleen voor studenten die de Instructeurs-opleiding volgen is er een mogelijkheid tot het stallen van paarden in ons Aeres Hippisch Centrum te Kootwijkerbroek, zo'n 7 km van Barneveld. Daarnaast is er een mogelijkheid om op eigen initiatief je paard in de omgeving te stallen.

  Kan ik op kamers in en om Barneveld?

  Ingeschreven studenten krijgen een lijst met kamer- en kostadressen in en om Barneveld.

  Krijg ik ook rijlessen?

  In alle leerjaren van de BOL- en de BBL-opleiding worden er rijlessen aangeboden.

  Wanneer zijn de praktijkdagen voor de opleiding Paardensport en –houderij?

  Deze zijn afhankelijk van de opleiding die je kiest. De praktijkdagen verschillen per blok. Er zijn 5 blokken van 7/8 weken. Aan het begin van het blok, krijg je jouw rooster voor dat blok. Je bent gemiddeld één dag per week op de praktijklocatie.

  Op welke dagen moeten de BBL-leerlingen van de diverse opleidingen naar school?

  Voor de opleiding paardenhouderij en –sport (afhankelijk van in welk jaar ze zitten): dinsdag of de donderdag.
  Hoefsmid-opleiding: woensdag.

  In welke opleiding(en) haal je een instructeursdiploma?

  In de Paardensport en -houderij opleidingen op niveau 3 en niveau 4 haal je de vooropleiding voor gediplomeerd ORUN instructeur (aspirantinstructeur).
  In de Instructeur paardensport en -houderij opleidingen haal je naast het aspirant diploma, het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport. Afhankelijk van jouw niveau.

  Kun je deze opleiding ook doen als je niet fit bent?

  Uit welzijnsoogpunt willen we dat niet alleen onze paarden fit zijn en een goede conditie hebben, maar ook onze studenten. Ruiterfitheid is een belangrijk onderdeel in onze opleiding. Ook moet je zelfstandig aan je conditie werken. Wanneer je als ruiter dusdanig zwaar bent dat dit het welzijn en de gezondheid van de paarden schaadt, kan en mag je niet op onze schoolpaarden rijden.