Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Mijn niveau
Mbo niveau 4
Ik zoek
BBL (werken en leren)
Mijn interesse
Paard
Duur
4 jaar

BBL niveau 4 is een intern traject volgend op de bij ons gevolgde BBL niveau 3. Er kan niet extern worden ingeschreven voor 1 jaar BBL niveau 4.

Van verzorgen, voeren, trainen, instructie geven, rijden t/m het organiseren en plannen van activiteiten. Als manager kun je een paardensportbedrijf leiden. Evenementen organiseren en advies geven aan de eigenaar.

Wat ga je leren?

Je leert longeren, rijden, lesgeven en toiletteren. Je verdiept je niet alleen in voeding, verzorging, gezondheid maar, ook in wormbestrijding, anatomie, gedrag en training van paarden. Ook huisvesting, hygiëne, paard beoordelen en ergonomie komen aan bod. Je krijgt algemene vakken zoals:

  • Nederlands, Engels en rekenen
  • Bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel, oriëntatie op management en marketing
  • De organisatie van een evenement en het schrijven van een ondernemingsplan.

Je leert hoe je als manager een paarden(sport)bedrijf leidt. Tijdens je opleiding kun je erkenningen uit de hippische sector behalen zoals BHV/EHBO.

De opleiding tot aspirant-instructeur ORUN is een vast onderdeel in de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om naast de rijlessen die je bij ons op school krijgt ook zelfstandig aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeurs diploma kan behalen.

BBL

Je gaat over het algemeen 1 dag per week naar school. Verder heb je een arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 24 uur per week en voor minimaal 120 dagen per jaar bij een opleidingsbedrijf dat een erkenning heeft in het register van Stagemarkt.nl voor de opleiding waarop je staat ingeschreven. 

Bijzonderheden

  • Je krijgt praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum
  • Géén eigen paard nodig
  • Je krijgt rijles op onze eigen(school)paarden
  • Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om het ORUN aspirant instructeurs diploma
  • Je volgt eerst BBL Vakbekwaam medewerker niveau 3. Daarna 1 jaar individueel traject. De totale duur is 4 jaar
Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2020-2021 download je hier.

Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

 

Toekomst

Met deze opleiding kun je leiding geven in een paardenbedrijf. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, instructeur, ondernemer of bedrijfsleider op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op de website www.kansopwerk.nl

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld