Bedrijfsleider paardensport en -houderij

Interessegebied
Paard
Leerweg
BBL (werken en leren)
Interessegebied
Ondernemen
Niveau
Mbo niveau 4

BBL niveau 4 is een intern traject volgend op de bij ons gevolgde BBL niveau 3. Er kan niet extern worden ingeschreven voor 1 jaar BBL niveau 4.

Van verzorgen, voeren, trainen, instructie geven, rijden t/m het organiseren en plannen van activiteiten. Als manager kun je een paardensportbedrijf leiden. Evenementen organiseren en advies geven aan de eigenaar.

Wat ga je leren?

Je leert longeren, rijden, lesgeven en toiletteren. Je verdiept je niet alleen in voeding, verzorging, gezondheid maar, ook in wormbestrijding, anatomie, gedrag en training van paarden. Ook huisvesting, hygiëne, paard beoordelen en ergonomie komen aan bod. Je krijgt algemene vakken zoals:

 • Nederlands, Engels en rekenen
 • Bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel, oriëntatie op management en marketing
 • De organisatie van een evenement en het schrijven van een ondernemingsplan.

Je leert hoe je als manager een paarden(sport)bedrijf leidt. Tijdens je opleiding kun je erkenningen uit de hippische sector behalen zoals BHV/EHBO.

De opleiding tot aspirant-instructeur ORUN is een vast onderdeel in de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om naast de rijlessen die je bij ons op school krijgt ook zelfstandig aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeurs diploma kan behalen.

BBL

Je gaat over het algemeen 1 dag per week naar school. Verder heb je een arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 24 uur per week en voor minimaal 120 dagen per jaar bij een opleidingsbedrijf dat een erkenning heeft in het register van Stagemarkt.nl voor de opleiding waarop je staat ingeschreven. 

Bijzonderheden

 • Je krijgt praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum
 • Géén eigen paard nodig
 • Je krijgt rijles op onze eigen(school)paarden
 • Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om het ORUN aspirant instructeurs diploma
 • Je volgt eerst BBL Vakbekwaam medewerker niveau 3. Daarna 1 jaar individueel traject. De totale duur is 4 jaar
Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Met deze opleiding kun je leiding geven in een paardenbedrijf. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, instructeur, ondernemer of bedrijfsleider op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op de website www.kansopwerk.nl

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

 • De theorielessen vinden vooral plaats op onze hoofdlocatie in Barneveld. Voor de praktijklessen ben je op ons Hippisch Centrum, hèt paardensportcentrum van Nederland in het nabijgelegen Kootwijkerbroek.

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Niveau 4 Bedrijfsleider paardensport en –houderij niveau 4 (BBL)

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, het doorlichten van een bedrijf, hippisch management, opbrengsten en kosten, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing, het schrijven van een ondernemingsplan

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden, bandageren, toiletteren, etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

 • Tijdens de opleiding op niveau 4 kun je kiezen uit verschillende specialisaties.

  De mogelijkheid om erkenningen te behalen zoals:

  • BHV/EHBO
  • Je als keuzedeel bijvoorbeeld ook een doorstroompakket voor hbo volgen. Dit kan de instroom op het hbo vergemakkelijken
 • Stages Niveau 4 Bedrijfsleider Paardensport en -houderij

  • Jaar 1: Het eerste jaar heb je 1 blokstage van 7 weken
  • Jaar 2: 2 keer een blokstage van 7 weken, waarin je in 1 blokstage de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan. In je andere blokstage doe je al je eerste praktijkexamen.
  • Jaar 3: Het derde jaar heb je 1 blokstage van 7 weken en een blokstage aan het eind van je opleiding waarin ook je eind praktijkexamen afgenomen wordt.

  Je loopt stage bij maneges, handelsstallen, sportstallen, stoeterijen, wedstrijdstallen, pensionstallen, hengstenhouderijen , stamboeken, paardenklinieken, ruitersportzaken, FNRS, KNHS, KWPN, wedstrijdorganisaties (als medewerker bij hippische evenementen), voerleveranciers)

 • Voor deze opleiding ben je toelaatbaar met:
  Vmbo Kader, GL/TL, overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4, mbo niveau 2 of 3, Vakbekwaam Medewerker Paardensport en -houderij niveau 3
 • Deze opleiding is ook te volgen als sprintopleiding. Deze versnelde variant duurt 2 jaar. Je bent toelaatbaar voor de sprintopleiding met een havo- of mbo niveau 4-diploma.
  Lees hier meer over onze sprintopleidingen.
 • Is er pensionstalling in Barneveld te verkrijgen?

  Alleen voor studenten die de Instructeurs-opleiding volgen is er een mogelijkheid tot het stallen van paarden in ons Aeres Hippisch Centrum te Kootwijkerbroek, zo'n 7 km van Barneveld. Daarnaast is er een mogelijkheid om op eigen initiatief je paard in de omgeving te stallen.

  Kan ik op kamers in en om Barneveld?

  Ingeschreven studenten krijgen een lijst met kamer- en kostadressen in en om Barneveld.

  Krijg ik ook rijlessen?

  In alle leerjaren van de BOL- en de BBL-opleiding worden er rijlessen aangeboden.

  Wanneer zijn de praktijkdagen voor de opleiding Paardensport en –houderij?

  Deze zijn afhankelijk van de opleiding die je kiest. De praktijkdagen verschillen per blok. Er zijn 5 blokken van 7/8 weken. Aan het begin van het blok, krijg je jouw rooster voor dat blok. Je bent gemiddeld één dag per week op de praktijklocatie.

  Op welke dagen moeten de BBL-leerlingen van de diverse opleidingen naar school?

  Voor de opleiding paardenhouderij en –sport (afhankelijk van in welk jaar ze zitten): dinsdag of de donderdag.
  Hoefsmid-opleiding: woensdag.

  In welke opleiding(en) haal je een instructeursdiploma?

  In de Paardensport en -houderij opleidingen op niveau 3 en niveau 4 haal je de vooropleiding voor gediplomeerd ORUN instructeur (aspirantinstructeur).
  In de Instructeur paardensport en -houderij opleidingen haal je naast het aspirant diploma, het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport. Afhankelijk van jouw niveau.

  Kun je deze opleiding ook doen als je niet fit bent?

  Uit welzijnsoogpunt willen we dat niet alleen onze paarden fit zijn en een goede conditie hebben, maar ook onze studenten. Ruiterfitheid is een belangrijk onderdeel in onze opleiding. Ook moet je zelfstandig aan je conditie werken. Wanneer je als ruiter dusdanig zwaar bent dat dit het welzijn en de gezondheid van de paarden schaadt, kan en mag je niet op onze schoolpaarden rijden.