instructeur met paard

Instructeur paardensport en -houderij (niv. 4 - BOL)

Interessegebied
Ondernemen
Interessegebied
Paard
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 4

Als Instructeur haal je het beste uit je ruitertalent en ben je in staat om je eigen sport- of wedstrijdstal op te zetten. Het trainen en verbeteren van sportpaarden, naast managen, coachen, instrueren, en africhten is een belangrijk deel van de opleiding. Het (kunnen) beschikken over een (eigen) paard, waar jij al landelijke wedstrijden mee rijdt, is belangrijk bij deze opleiding.

Het verschil tussen de Bedrijfsleider Paardensport en -houderij opleiding en onze Instructeur Paardensport en -houderij opleiding

Bekijk hier de video over de verschillen in onze opleidingen op het Aeres Hippisch Centrum.

Wat ga je leren?

Je krijgt meer rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing. Naast dat je leert over lesgeven en coachen, leer je verder ruiterfitheid, trainingsleer, sportpsychologie, longeren, exterieur, beweging, parcoursbouw, gezondheid, voeding en stalmanagement. Ook leer je een ondernemingsplan schrijven voor een sportstal en zelf een onderneming runnen. Naast algemene vakken zoals:

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen

Krijg je ook lessen mediatraining, marketing, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, hippisch management, financieel management, hippisch recht en leidinggeven. 

Je hebt wekelijks praktijkles en rijles met je eigen paard op het Aeres Hippisch Centrum. De opleiding tot Instructeur Basissport of Wedstrijdsport (KNHS) is onderdeel van deze opleiding. Afhankelijk van jouw rijniveau behaal je tijdens deze opleiding het instructeursdiploma wedstrijdsport.

Bijzonderheden

 • Je krijgt praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum
 • Behalen van het Orun diploma aspirant instructeur én instructeur basissport of wedstrijdsport
 • Mogelijkheid tot overnachten op het Aeres Hippisch Centrum
 • Les van topinstructeurs
 • Verbeteren rijvaardigheid met eigen (sport)paard
 • Mogelijkheid tot stallen eigen paard
 • De opleiding duurt 4 jaar

Toelatingsvoorwaarden*:

 • Vanaf vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Havo/ vwo (met overgangsbewijs van havo 3 naar 4)
 • Diploma mbo-niveau 2 of 3
 • Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij niveau 3
 • Instructeur paardensport en -houderij niveau 3
 • Minimaal L2+2 dressuur en B+2 Springen of L+2 Springen en B+2 dressuur
 • Je neemt actief deel aan KNHS-wedstrijden
 • Geschikt bevonden paard van minimaal 1.60
Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.
Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2022-2023 download je hier

Toekomst

De opleiding stelt je in staat het beste uit je ruitertalent te halen. Je kunt een eigen sportstal runnen, wedstrijdpaarden uitbrengen en je kunt als instructeur ook je paardenkennis en rijvaardigheden overdragen aan anderen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de bijsluiter van deze opleiding:

Kom naar de open dagen van Aeres Hippisch Centrum

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen. • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Praktische lessen springen, dressuur en eventing waarin er gelet wordt op het verbeteren van je eigen rijtechniek. Lesgeven en coachen vormen naast het leren lesgeven het grootste deel van de opleiding. In de eerste twee jaar van de opleiding verbreed je je algemene vaktechnische kennis. In het derde jaar haal je jouw instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport. In het laatste jaar ligt de nadruk op de ondernemerskant van de opleiding. Het schrijven van een ondernemersplan voor een sportstal vormt dan een heuse uitdaging.

  Praktijk- en theorielessen in: Het verbeteren van je eigen rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing, didactiek, rijtechniek, ruiterfitheid, trainingsleer en sportpsychologie, lesgeven en coachen, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, ziekteleer, voedingsleer, gezondheidsleer, het geven van instructie, trainen van paarden, paard management, stalmanagement en wedstrijdmanagement, anatomie, aan en verkoop paarden.   

  Extra erkenningen: Instructeursopleiding basissport of wedstrijdsport, BHV/EHBO.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, mediatraining, marketing, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, het doorlichten van een sportbedrijf, hippisch management, analyseren van de financiële situatie, hippisch recht, leiding geven, het schrijven van een ondernemersplan voor een sportstal.  

  Praktijkonderdelen: bandageren, toiletteren, vlechten, longeren, rijden, ruiterfitheid, beenstanden en beengebreken, hoefkunde, scoren conditie en leeftijd, signalement, exterieur, gangen, harnachement, gedrag.

  AVO: Nederlands, Engels, Duits en Rekenen

 • Tijdens de opleiding op niveau 3 en 4 kun je kiezen uit verschillende specialisaties.

  Je hebt ook de mogelijkheid om erkenningen te behalen zoals:

  • BHV/EHBO
  • De opleiding aspirant-instructeur ORUN is vast onderdeel van de niveau 3/4-opleiding paardensport en -houderij
  • Tijdens de Instructeur paardensport en -houderij-opleiding behaal je het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport afhankelijk van je rij-niveau
  • Je kunt ook een doorstroompakket voor hbo volgen. Dit kan de instroom op het hbo vergemakkelijken
 • Stalling paard op Aeres Hippisch Centrum Barneveld: € 12- €15 per dag

  Verder kosten voor evt. maaltijden, vervoer, enz.. Dit verschilt per per persoon

  Elke ingeschreven student krijgt een gespecificeerd kostenoverzicht

 • Stages Niveau 4 Instructeur Paardensport en -houderij

  • Jaar 1: Blokstage van 8 weken
  • Jaar 2: Het tweede jaar heb je 2 blokken stage van 7 weken, waarin je de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan
  • Jaar 3: Het derde jaar heb je 1 blok een lintstage van 2 dagen in de week op donderdag en vrijdag en nog een blokstage van 7 weken waarin ook je praktijkexamen wordt afgenomen
  • Jaar 4: (Onder voorbehoud) Het vierde jaar heb je 1 blok een lintstage van 2 dagen in de week op donderdag en vrijdag en aan het eind van je opleiding nog een blokstage van 7 weken
   Studenten van de Instructeursopleidingen lopen stage bij wedstrijdstallen, maneges, handelsstallen, sportstallen, stoeterijen, pensionstallen, hengstenhouderijen waar jij de mogelijkheid krijgt om je rijtechniek verder te ontwikkelen
 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo Kader, GL/TL, Overgangsbewijs havo 3 naar havo 4, mbo niveau 2 of 3, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, eigen paard (min. 1,60) L+2 dressuur en B+2 springen (KNHS geregistreerd), regelmatig wedstrijd rijdend