Als medewerker paardenhouderij of paardenverzorger werk je vaak op een manege. Je voelt een speciale band met paarden, waakt over hun welzijn en voert allerlei verzorgende taken uit, zoals voeren, borstelen, schoonmaken en laten bewegen. Afhankelijk van de manege of het bedrijf waar je werkt, help je bij voorbereiden van rijlessen of het assisteren bij een training.

Wat ga je leren?

Je leert paarden en hun leefomgeving te verzorgen. Je krijgt vakken als graslandverzorging en harnachement. Je leert over gezondheid, gedrag en nakomelingen. Omdat je nooit alleen werkt, leer je met collega's en leidinggevenden te overleggen over het werk. Daarbij is het handig dat je informatie kunt verzamelen en rapporteren. Je krijgt in de opleiding veel paardgerichte vakken en praktijkervaring met paarden ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen.

Paardenvakken gaan ook over verzorging, bekappen, longeren, rijden, mennen, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid en gedragsleer van het paard. Je kunt erkenningen uit de hippische sector behalen zoals je ruiterbewijs en je menbewijs. In de BOL-opleiding werk je mee op landelijke evenementen zoals Horse-event, Outdoor Gelderland en verschillende KNHS-wedstrijden.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als medewerker paardenhouderij of paardenverzorger aan het werk op een manege, handelsstal hengstenhouderij, paardenkliniek, spermawinstation of een van de vele andere bedrijven in de paardenbranche.

Met deze opleiding zijn je baankansen bescheiden. Je leest er meer over op www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de mbo-niveau 3 opleidingen Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (BOL en BBL) of Hoefsmid (BOL en BBL).

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is op dit moment nog geen studiebijsluiter beschikbaar.

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

  • Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, beoordelen paarden, gedragsleer paard.
  • Praktijkonderdelen: longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren, toiletteren, etc… 
  • AVO: Nederlands, Engels, Rekenen
 • Tijdens de opleiding Medewerker Paardenhouderij kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Stages Niveau 2  Medewerker Paardenhouderij

  • Jaar 1:
   • Blok 2 t/m 5 lintstage van 2 dagen per week, op maandag en dinsdag
  • Jaar 2:
   • 1 blok  van 7 weken keuzedeelstage
   • 1 blok lintstage van 2 dagen per week op donderdag en vrijdag
   • 1 blok lintstage van 3 dagen per week op woensdag, donderdag en vrijdag

   

 • Voor deze opleiding ben je toelaatbaar met:

  Vmbo B of Entree-opleiding (mbo-niveau 1)