Aeres MBO Dierverzorging paraveterinair praktijkles

Als paraveterinair dierenartsassistent werk je meestal in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Je helpt de dierenarts. Behalve het werk in de praktijk met vaak honden en katten en kleine medische handelingen help je ook klanten en geef je voorlichting over producten en behandelingen. Het paraveterinaire diploma is internationaal erkend (door Acovene). Hiermee kun je overal in de wereld terecht bij welke dierenkliniek dan ook.

Wat ga je leren tijdens de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent?

Je leert over dierverzorging, hoe je dieren moet verzorgen, voeden en huisvesten. Je leert over voortplanting en rassen. Je krijgt vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie, klinisch onderzoek, laboratoriumwerkzaamheden, instrumentenleer, gebitsreiniging, assisteren bij operaties, anesthesie, radiologie, medicijnleer, apotheekbeheer, communicatie met de klant, administratie en registratie, praktijkmanagement. Verder krijg je ook loopbaan en burgerschap, Nederlands, Engels, rekenen, biologie, scheikunde, basis administratie en registratie, samenwerken, wetgeving en ethiek bij dieren.

Toelatingsvoorwaarden

 • Vanaf vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Havo/vwo (met overgangsbewijs van havo 3 naar 4)
 • Diploma mbo-niveau 2 of 3

Bijzonderheden van de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent

Het eerste jaar van de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent is basis dierverzorging, daarna volg je het specifieke programma van de opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent.

Keuzedelen 

In de loop van de opleiding krijg je keuzedelen aangeboden. Je verdiept je zo in de bepaalde onderwerpen. Tijdens de opleiding krijg je informatie over de keuzemogelijkheden.

Talent voor groei

Toekomst

Als paraveterinair dierenartsassistent werk je meestal in een dierenartsenpraktijk of dierenkliniek. Je helpt de dierenarts. Behalve het werk in de praktijk met vaak honden en katten en kleine medische handelingen help je ook klanten en geef je voorlichting over producten en behandelingen.

Voor deze opleiding zijn baankansen bescheiden. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Wil je doorstuderen in het hbo? Deze opleiding sluit prima aan bij de opleidingen van Aeres Hogeschool in Dronten en Wageningen (docentenopleiding). Je kunt natuurlijk ook een andere hbo-opleiding volgen.

 • Natuurlijk weet je veel van diergezondheidszorg. Je leert bijvoorbeeld röntgenfoto's maken, assisteert bij operaties en behandelt spoedpatiënten. Daarnaast doe je ervaring op met de dagelijkse gang van zaken in de dierenartspraktijk, zoals het medicijnbeheer en het uitvoeren van laboratoriumwerkzaamheden. Als paraveterinair moet je communicatief sterk in je schoenen staan. Je bent het visitekaartje van de praktijk. 
  Omdat jij het eerste aanspreekpunt bent , sta je aan het begin van een behandeling of advies. Wij besteden hier veel aandacht aan zodat jij straks de duizendpoot in de organisatie bent.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, workshops etc.

  Het uitleg geven over de school en de dieren gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Naast de "gewone" schoolvakken als Engels, Nederlands enz. krijg je o.a. de volgende vakken:

  • klinisch onderzoek
  • anatomische termen
  • weefselleer
  • beweging
  • instrumentenleer
  • gebitsreiniging
  • assisteren OK
  • radiologie,
  • apotheekbeheer
  • medicijnleer
  • communicatie
  • praktijkmanagement
  • organisatie en planning
  • Veterinaire scheikunde
  • eerste hulp
  • laboratoriumwerkzaamheden
  • dieetvoeding
 • Tijdens de opleiding Paraveterinair dierenartsassistent kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Binnen 2 jaar gediplomeerd Paraveterinair Dierenartsassistent worden? Bij deze sprintopleiding behandelen we in sneltreinvaart de algemeen vormende vakken. 

  Je bent toelaatbaar voor de sprintopleiding met een havo- of mbo niveau 4-diploma. Lees hier meer over onze sprintopleidingen.

  Let op: bij het digitaal inschrijven voor de Sprint-variant van deze opleiding kun je niet voor deze variant kiezen. Je moet dit even apart in het opmerkingveld vermelden. 

   
 • Op Aeres MBO Barneveld bieden wij de mogelijkheid aan om een 2-jarige internationale opleiding te volgen tot Paraveterinair Dierenartsassistent. De leerlingen brengen tijdens de opleiding twee periodes door bij onze zusterschool in Engeland: Warwickshire College. Een fantastische ervaring voor alle leerlingen! Deze periodes in het buitenland brengen extra kosten met zich mee ten opzichte van de reguliere opleiding, vooral door de reis- en verblijfskosten. Het doel van deze brief is om hierover meer informatie te verstrekken.

  Voor wie? 
  Je bent toelaatbaar met een mbo niveau 4- of een havo-diploma.

  Hoe meld je je aan?
  Kies bij de knop "Meld je aan" voor de BOL-opleiding "Paraveterinair Dierenartsassistent". In het opmerkingenveld geef je aan dat je de Internationale sprint-variant wilt volgen. 

  Wat zijn de verwachte extra kosten? 
  Let op: dit zijn geschatte kosten. De werkelijke kosten kunnen enigszins afwijken. Aan deze gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

  Het 1e jaar

  * Vier weken les in de UK bij Warwickshire College. 
  * Twee weken schapenstage in de UK (tijdens de schapenstage verblijven de leerlingen op een boerderij waar zij kost en inwoning krijgen).

  Geschatte kosten;
  Vliegreis £ 150 
  Transport luchthaven/college £ 20
  Accommodatie £ 20 x 28 dagen = £ 560
  Totaal £ 730

  Bijkomende kosten;
  Verzekering 45 euro
  De leerlingen verzorgen zelf hun eten (er is per 8 leerlingen een gemeenschappelijke keuken).

  Het 2e jaar

  * Vier weken les in de UK bij Warwickshire College.

  Geschatte kosten;
  Vliegreis £ 150 
  Transport luchthaven/college £ 20
  Accommodatie £ 20 x 28 dagen = £ 560
  Totaal £ 730

  Bijkomende kosten;
  Verzekering 100 euro
  De leerlingen verzorgen zelf hun eten (er is per 8 leerlingen een gemeenschappelijke keuken).

  * 8 weken eindstage in een buitenlandse dierenartsenpraktijk 

  De kosten van deze buitenlandse eindstage zijn erg wisselend, en met name afhankelijk van de gevonden accomodatie ( die moet je namelijk zelf betalen ).
  Warwickshire college kan stageplekken voor onze leerlingen regelen. In dit geval betalen de leerlingen hun vliegreis, accommodatie en levensbehoeften voor de hele periode. Accommodatie is wel duur in de UK en de bedragen kunnen oplopen (een kamer met ontbijt kost al snel 25 Engelse ponden per nacht).

  Absolute voorwaarde voor de buitenlandse stage is dat hij plaatsvindt in een land waar een andere taal dan Nederlands gesproken wordt. 


  Algemeen

  Tijdens de stage periodes kunnen leerlingen gebruik maken van “voorliggende voorzieningen”:

  1. Leerlingen die normaal thuis wonen, kunnen tijdelijk aanspraak maken op een uitwonende-studiebeurs.
  2. De OV kaart kan gedurende het stageverblijf in het buitenland tijdelijk ingeleverd worden (besparing van 80 euro per volle maand).
  3. Leerlingen die op kamers wonen, kunnen hun kamer tijdig opzeggen voor het begin van de buitenlandse eindstage.

  Daarnaast beschikken we momenteel over financiële middelen vanuit Erasmus Plus (een subsidie die mobiliteit van studenten binnen de EU stimuleert).
  Iedere leerling kan 1 maal per opleiding een stagebijdrage aanvragen om een buitenlandse stage/periode in 1 van de 27 EU landen te lopen. 

  Alhoewel er op dit moment geen redenen zijn om anders te veronderstellen, kunnen wij geen garantie bieden omtrent de hoogte en beschikbaarheid van subsidies in de toekomst!

  Helaas beschikken we niet over financiële middelen om subsidie te regelen voor landen buiten de EU. Leerlingen kunnen wel advies inwinnen bij het organiseren van een stage in bijvoorbeeld de USA, Canada en Australië.
 • Kun je vanaf een andere AOC instromen?
  Ja, je kunt onder bepaalde voorwaarden instromen bij onze opleiding Paraveterinair Dierenartsassistent: 

  Je hebt een niveau 3 diploma dierverzorging:
  Je hebt een diploma gehaald 97720 Dierverzorger recreatiedieren óf  25541 Vakbekwaam medewerker dierverzorging 
  Je hebt minimaal een 7 gehaald voor Nederlands, Engels en rekenen 
  Je kan instromen in de 2e klas paraveterinair 
   
  Je hebt één jaar een niveau 4 opleiding gevolgd en wilt nu overstappen naar Barneveld:  
  Je start in Barneveld opnieuw in klas 1

  Je hebt twee jaar een niveau 4 opleiding gevolgd en wilt nu overstappen naar Barneveld:
  Je hebt het examen gehaald over voeren en verzorgen (gezonde) recreatiedieren Je kunt bewijsstukken aanleveren dat je hebt gwerkt aan de 5 dimensies van LB (loopbaan, vitaal burgerschap, economie, politiek-juridisch en sociaal-maatschappelijk) 
  Je kunt bewijsstukken aanleveren van je BPV (naam en type bedrijven, tijdsduur en beoordeling)
  Je kan instromen in de 2e klas paraveterinair

  • Paraveterinair dierenartsassistent bij praktijken voor gezelschapsdieren, gemengde praktijken of paardenklinieken
  • Paraveterinair dierenartsassistent met de combinatiefunctie van praktijkmanager in Nederland of het buitenland
 • Je kunt een hbo-opleiding gaan volgen bij bijvoorbeeld één van onze Aeres Hogescholen, zoals de AD-opleiding Veterinair Praktijkmanager
  Je kunt cursussen gaan volgen bij ons Aeres Training Centre Barneveld, zoals Gedrag hond/kat module A, of Professionele gebitsreiniging