Aeres MBO Paardenhouderij longeren

Je hebt een passie voor paarden, vanzelfsprekend. Je werkt met dit diploma vaak zelfstandig en je bent dan verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, zoals het verzorging, gezondheid en voeding van de paarden. Bijvoorbeeld in een manege, pension of wedstrijdstal. Je werkt als groom (professionele paardenverzorger). Wil je als instructeur aan het werk (na de opleiding in Barneveld), dan ga je verder in de paardensport en werk je als ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur of trainer. Je hebt ervaring in het trainen van paarden en je assisteert bij het lesgeven.

Wat ga je leren?

Je leert bekappen, longeren, rijden, mennen, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je leert ook over voeding, verzorging, gezondheid, wormbestrijding, anatomie en gedrag en training van paarden. Over huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel en oriëntatie op management en marketing en de organisatie van een evenement.

In Emmeloord en Almere is deze opleiding gericht op de paardenhouderij. In Barneveld kun je behalve paardenhouderij ook de richting paardensport volgen. Voor de praktijklessen ga je naar het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek. De opleiding tot Instructeur Basissport of Wedstrijdsport (KNHS) is onderdeel van de paardensportopleiding. Afhankelijk van jouw rijniveau behaal je tijdens deze opleiding het instructeursdiploma basissport of wedstrijdsport.De opleiding tot aspirant-instructeur ORUN is een vast onderdeel in de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om naast de rijlessen die je bij ons op school krijgt ook zelfstandig aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

Toekomst

Met deze opleiding kun je werken met paarden. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, trainer of medewerker op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie. Met name in de organisatie van hippische evenementen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl.

Verder leren?

Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL) op mbo-niveau 4. Of, als je voldoet aan rijtechnische voorwaarden, voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij (BOL), eveneens op mbo-niveau 4.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Van deze opleiding is op dit moment nog geen studiebijsluiter.

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL)

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, project bedrijfsuitrusting, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren, toiletteren, etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

  Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL) Specialisatie Instructeur

  Je krijgt alle vakken die je nodig hebt om als uitstekend professional aan het werk te gaan.

  Praktijk- en theorielessen in: Het verbeteren van je eigen rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing, didactiek, rijtechniek, ruiterfitheid, trainingsleer en sportpsychologie, lesgeven en coachen, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, ziekteleer, voedingsleer, gezondheidsleer, het geven van instructie, trainen van paarden, paard management, stalmanagement en wedstrijdmanagement, anatomie, aan en verkoop paarden,

  Extra erkenningen: Naast je  aspirant instructeursdiploma behaal je het diploma basissport of wedstrijdsport, BHV/EHBO

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, mediatraining, marketing, basisbedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, project bedrijfsuitrusting,

  Praktijkonderdelen: bandageren, toiletteren, vlechten, longeren, rijden, ruiterfitheid, beenstanden en beengebreken, hoefkunde, scoren conditie en leeftijd, signalement, exterieur, gangen, harnachement, gedrag.

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

 • Tijdens de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en houderij kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo KB, Mbo niveau 2, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, ervaring in de paardenbranche