Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (niv. 3 - BBL)

Leerweg
BBL (werken en leren)
Interessegebied
Paard
Niveau
Mbo niveau 3

Als vakbekwaam medewerker werk je zelfstandig op het bedrijf, ben je verantwoordelijk voor de verzorging en voeding van paarden. Je assisteert bij rijlessen, zorgt er voor dat het bedrijf er goed verzorgd uitziet en dat de klanten tevreden zijn.

Wat ga je leren?

Je krijgt in de opleiding veel paardgerichte vakken, ook doe je praktijk ervarin met rijden en lesgeven daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Een aantal paardvakkengerichte vakken die je op school krijgt gaan over; verzorging, voeding, huisvesting, anatomie, gezondheid paard, longeren en rijden.

In Almere, Barneveld en Emmeloord is deze opleiding gericht op de paardensport en -houderij opleidingen. Voor de praktijklessen ga je naar het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek waar je gebruik maakt van schoolpaarden. De opleiding tot ORUN aspirant-instructeur is een vast onderdeel in de paardensportopleiding. Daarom vragen wij je om, naast de rijlessen die je op school krijgt, zelf ook aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen. 

BBL

Je gaat over het algemeen 1 dag per week naar school. Verder heb je een arbeidsovereenkomst met een omvang van minimaal 24 uur per week en voor minimaal 120 dagen per jaar bij een opleidingsbedrijf dat een erkenning heeft in het register van Stagemarkt.nl voor de opleiding waarop je staat ingeschreven. 

Toelatingsvoorwaarden

 • Vanaf vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma mbo-niveau 2
 • Medewerker Paardenhouderij niveau 2
 • Rijervaring belangrijk
 • Contract voor minimaal 24 uur bij een opleidingsbedrijf erkend door stagemarkt

Bijzonderheden

 • Praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum
 • Géén eigen paard nodig
 • Je krijgt alle praktijklessen op onze eigen (school) paarden
 • Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om het ORUN aspirant instructeurs diploma te behalen
 • BBL niveau 4 is een intern traject volgend op de bij ons gevolgde BBL niveau 3. Er kan niet extern worden ingeschreven voor 1 jaar BBL niveau 4.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, krijg je te maken met lesgeld en schoolkosten (boeken e.d.). Tot je 18e jaar hoef je nog geen lesgeld te betalen. Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2022-2023 download je hier

Daarna betaal je zowel school- als lesgeld. Jaarlijks stelt Rijksoverheid de hoogte vast van het lesgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een deeltijd of BBL-opleiding. De schoolkosten verschillen per opleiding. Meestal betaal je tussen de €400 en €750 euro per schooljaar.

 

Toekomst

Met deze opleiding kun je werken met paarden. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, trainer of medewerker op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie. Met name in de organisatie van hippische evenementen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL) op mbo-niveau 4. Of, als je voldoet aan rijtechnische voorwaarden, voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij (BOL), eveneens op mbo-niveau 4.

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL)

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, project bedrijfsuitrusting, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden, bandageren, toiletteren, etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

  Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL) Specialisatie Instructeur

  Je krijgt alle vakken die je nodig hebt om als uitstekend professional aan het werk te gaan.

  Praktijk- en theorielessen in: Het verbeteren van je eigen rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing, didactiek, rijtechniek, trainingsleer en sportpsychologie, lesgeven en coachen, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, ziekteleer, voedingsleer, gezondheidsleer, het geven van instructie, trainen van paarden, paard management, stalmanagement en wedstrijdmanagement, anatomie, aan en verkoop paarden,

  Extra erkenningen: Naast je aspirant instructeursdiploma behaal je het diploma basissport of wedstrijdsport, BHV/EHBO

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, mediatraining, marketing, basisbedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, project bedrijfsuitrusting,

  Praktijkonderdelen: bandageren, toiletteren, vlechten, longeren, rijden, beenstanden en beengebreken, hoefkunde, scoren conditie en leeftijd, signalement, exterieur, gangen, harnachement, gedrag

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

 • Tijdens de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en houderij kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo KB, mbo niveau 2, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, ervaring in de paardenbranche

 • Hier kun je een voorbeeld van het BBL arbeidscontract downloaden.

 • Wil je meer lezen en informatie  over BBL voor bedrijven en studenten lees dan hier verder.