Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (niv. 3 - BOL)

Mijn interesse
Paard
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn niveau
Mbo niveau 3
Duur
3 jaar

Als vakbekwaam medewerker werk je zelfstandig op het bedrijf, ben je verantwoordelijk voor de verzorging en voeding van paarden. Je assisteert bij rijlessen. Zorgt er voor dat het bedrijf er goed verzorgd uitziet en dat de klanten tevreden zijn.

Wat ga je leren?

Je leert longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je leert naast voeding, verzorging, gezondheid ook over wormbestrijding, anatomie, gedrag en training van paarden. Over huisvesting, hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten. Je krijgt algemene vakken zoals:

  • Nederlands
  • Engels
  • rekenen
  • bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie
  • handel en oriëntatie op management en marketing
  • de organisatie van een evenement.

De opleiding in Barneveld is gericht op de paardensport en -houderij . Je hebt géén eigen paard nodig om deze opleiding te volgen. Voor de praktijklessen ga je naar het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek waar je gebruik maakt van schoolpaarden. De opleiding tot ORUN aspirant-instructeur is een vast onderdeel in de opleiding paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om, naast de rijlessen die je op school krijgt, zelf ook aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen. Heb jij aan het begin van de opleiding ongeveer F6/F7 rijniveau. Dan voldoe jij aan het niveau om op onze schoolpaarden te kunnen rijden.
 

Instructeur paardensport en -houderij (Niv.3-BOL) (alleen in Barneveld)

Heb je al landelijke wedstrijdervaring? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij. Je bent dan mimimaal L2+2 dressuur en B+2 Springen of L+2 Springen en B+2 dressuur KNHS geklasseerd.

Naast de opleiding tot ORUN aspirant-instructeur behaal je, afhankelijk van je rijniveau, het diploma Basissport of – wedstrijdsport. Je werkt dan aan je eigen rij- en trainingsvaardigheden en krijgt les van topinstructeurs. Na de opleiding kun je werken als ruiter, instructeur, trainer of groom (professionele paardenverzorger). Het kunnen beschikken over een door onze instructeurs geschikt bevonden (eigen) paard van minimaal 1.60 m is belangrijk bij deze opleiding. Kijk voor mee info: naar de opleiding instructeur paardensport en houderij (BOL niveau 3)

Bijzonderheden

  • Je krijgt praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum.
  • Eigen paard nodig.
  • Je krijgt rijles op onze eigen(school)paarden.
  • Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om het ORUN aspirant instructeurs diploma te behalen.

Talent voor groei

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2024-2025 download je hier

Toekomst

Met deze opleiding kun je werken met paarden. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, trainer of medewerker op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie. Met name in de organisatie van hippische evenementen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld