Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij (niv. 3 - BOL)

Interessegebied
Paard
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 3

Als vakbekwaam medewerker werk je zelfstandig op het bedrijf, ben je verantwoordelijk voor de verzorging en voeding van paarden. Je assisteert bij rijlessen. Zorgt er voor dat het bedrijf er goed verzorgd uitziet en dat de klanten tevreden zijn.

Wat ga je leren?

Je leert longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je leert naast voeding, verzorging, gezondheid ook over wormbestrijding, anatomie, gedrag en training van paarden. Over huisvesting, hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten. Je krijgt algemene vakken zoals:

 • Nederlands
 • Engels
 • rekenen
 • bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie
 • handel en oriëntatie op management en marketing
 • de organisatie van een evenement.

De opleiding in Barneveld is gericht op de paardensport en -houderij . Je hebt géén eigen paard nodig om deze opleiding te volgen. Voor de praktijklessen ga je naar het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek waar je gebruik maakt van schoolpaarden. De opleiding tot ORUN aspirant-instructeur is een vast onderdeel in de opleiding paardensport en -houderij. Daarom vragen wij je om, naast de rijlessen die je op school krijgt, zelf ook aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen. Heb jij aan het begin van de opleiding ongeveer F6/F7 rijniveau. Dan voldoe jij aan het niveau om op onze schoolpaarden te kunnen rijden.
 

Instructeur paardensport en -houderij (Niv.3-BOL) (alleen in Barneveld)

Heb je al landelijke wedstrijdervaring? Dan kun je ook kiezen voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij. Je bent dan mimimaal L2+2 dressuur en B+2 Springen of L+2 Springen en B+2 dressuur KNHS geklasseerd.

Naast de opleiding tot ORUN aspirant-instructeur behaal je, afhankelijk van je rijniveau, het diploma Basissport of – wedstrijdsport. Je werkt dan aan je eigen rij- en trainingsvaardigheden en krijgt les van topinstructeurs. Na de opleiding kun je werken als ruiter, instructeur, trainer of groom (professionele paardenverzorger). Het kunnen beschikken over een door onze instructeurs geschikt bevonden (eigen) paard van minimaal 1.60 m is belangrijk bij deze opleiding. Kijk voor mee info: naar de opleiding instructeur paardensport en houderij (BOL niveau 3)

Bijzonderheden

 • Je krijgt praktijkles op het Aeres Hippisch Centrum.
 • Géén eigen paard nodig.
 • Je krijgt rijles op onze eigen(school)paarden.
 • Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om het ORUN aspirant instructeurs diploma te behalen.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2020-2021 download je hier

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).

Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Met deze opleiding kun je werken met paarden. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, trainer of medewerker op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie. Met name in de organisatie van hippische evenementen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de opleiding Bedrijfsleider paardensport en -houderij (BOL) op mbo-niveau 4. Of, als je voldoet aan rijtechnische voorwaarden, voor de opleiding Instructeur paardensport en -houderij (BOL), eveneens op mbo-niveau 4.

 • Aeres Hippisch Centrum, hét paardensport centrum van Nederland

  Sinds september 2018 beschikt Aeres over een eigen hippisch centrum in Kootwijkerbroek. Een gloednieuwe praktijklocatie, waarin het praktijkonderwijs van de verschillende Aeres onderwijsinstellingen ondergebracht kan worden.

  Met dit complete hippische terrein van maar liefst 6,5 hectare met binnen en buitenrijbanen is Aeres in staat om het aanbod van hippische opleidingen in ons land op het hoogste kwaliteitsniveau uit te voeren. Het praktijkcentrum wordt compleet met de aanbouw van de nieuwe hoefsmederij die gerealiseerd wordt per augustus 2019. 

  Op dit moment is Aeres MBO Barneveld hoofdgebruiker van het hippisch centrum. Op nog geen 6 kilometer van de hoofdlocatie aan de Barnseweg volgen de hippische studenten praktijk- en instructielessen, waarbij ze de mogelijkheid krijgen om hun sportpaarden mee te nemen. Omdat niet iedereen beschikt over een eigen paard heeft Aeres MBO Barneveld 25 eigen schoolsportpaarden aangekocht die ingezet worden ten behoeve van het praktijkonderwijs. Door gebruik te maken van de moderne faciliteiten zoals 58 stallen, galoppeerbaan, trainingsmolen, longeerbaan, paddocks en 6 grote instructielokalen, heeft Aeres voorsprong op alle andere opleidingen binnen de sector.

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school en het Aeres hippisch centrum organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, begeleiden van clinics, etc.

  Het uitleg geven over de school, het hippisch centrum en de paarden gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL)

  Paardenvakken theorie: voeding, verzorging, gezondheidsleer, inwendige ziekten, wormbestrijding, anatomie en gedrag, trainingsleer, verbandleer, longeren, rijden, fokkerij, huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie, beoordelen paarden, gedragsleer paard, hoefziekten, basisinstructie.

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, project bedrijfsuitrusting, bedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, handel, social media, oriëntatie management, marketing

  Praktijkonderdelen: longeren, rijden, ruiterfitheid, bandageren, toiletteren, etc…

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

  Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 (BOL en BBL) Specialisatie Instructeur

  Je krijgt alle vakken die je nodig hebt om als uitstekend professional aan het werk te gaan.

  Praktijk- en theorielessen in: Het verbeteren van je eigen rijvaardigheid in dressuur, springen en eventing, didactiek, rijtechniek, ruiterfitheid, trainingsleer en sportpsychologie, lesgeven en coachen, longeren, exterieur en beweging, parcoursbouw, ziekteleer, voedingsleer, gezondheidsleer, het geven van instructie, trainen van paarden, paard management, stalmanagement en wedstrijdmanagement, anatomie, aan en verkoop paarden,

  Extra erkenningen: Naast je  aspirant instructeursdiploma behaal je het diploma basissport of wedstrijdsport, BHV/EHBO

  Verdiepingstheorie: het organiseren van een evenement, mediatraining, marketing, basisbedrijfsadministratie, bedrijfshulpverlening, project bedrijfsuitrusting,

  Praktijkonderdelen: bandageren, toiletteren, vlechten, longeren, rijden, ruiterfitheid, beenstanden en beengebreken, hoefkunde, scoren conditie en leeftijd, signalement, exterieur, gangen, harnachement, gedrag.

  AVO: Nederlands, Engels, Rekenen

 • Tijdens de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij kun je keuzedelen volgen. Je kiest zelf welke je volgt. Met de keuzedelen krijg je extra kennis en mogelijkheden.
  Je hebt dan meer kans op een baan.
  Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

 • Stages Niveau 3 Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij

  Jaar 1: Het eerste jaar heb je 1 blokstage van 7 weken
  Jaar 2: 2 keer een blokstage van 7 weken, waarin je de mogelijkheid krijgt om naar het buitenland te gaan
  Jaar 3: Het derde jaar heb je 1 blokstage van 7 weken en nog een blokstage aan het eind van je opleiding waarin ook je praktijkexamen afgenomen wordt.
  Je loopt stages bij maneges, handelsstallen, sportstallen, stoeterijen, wedstrijdstallen, pensionstallen, hengstenhouderijen , stamboeken, paardenklinieken, ruitersportzaken, FNRS, KNHS, KWPN, wedstrijdorganisaties (als medewerker bij hippische evenementen)

  Stages niveau 3 Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij niveau 3 met specialisatie Instructeur

  Jaar 1: Het eerste jaar heb je 1 blokstage van 7 weken
  Leerlingen van de Instructeursopleidingen lopen stage op een sporthandelsstal waar ze ook de mogelijkheid hebben om hun rijniveau te verbeteren.Het stagebedrijf moet een SBB goedgekeurd bedrijf zijn (samenwerkingsorganisatie beroepsonderwijs bedrijfsleven). Zie www.stagemarkt.nl
  Je moet de mogelijkheid hebben om onder begeleiding ervaring op te doen met rijden, springen, instructie geven, longeren, enzovoort. Je bedrijf moet door je mentor en de instructeurs als geschikt bevonden worden.

 • Je bent toelaatbaar voor deze opleiding met:

  Vmbo KB, Mbo niveau 2, Medewerker Paardenhouderij niveau 2, ervaring in de paardenbranche