bosmaaier

Als vakbekwaam hovenier ben je thuis in tuinen. Je bent ook goed in aanleg en onderhoud van parken, plantsoenen, sportvelden en natuur. Je hebt veel kennis van planten en je weet welke trends er zijn in tuinontwerp. Daarover kun je klanten adviseren. Je leest tekeningen, gaat landmeten en groenaanleg voorbereiden met je collega’s en je gebruikt allerlei machines. Je kunt ook kiezen voor water- of natuurbeheer. Werk je met collega's, dan heb jij als vakbekwaam hovenier vaak de leiding. Je draagt er zorg voor dat de groene omgeving keurig verzorgd of aangelegd is en dat voorzieningen zoals riolering of waterafvoer in orde zijn.

Studenten over de opleiding

Wat ga je leren?

Je leert veel over de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en andere groenvoorzieningen. Je leert ook over natuur, bodem en water en een goed beheer daarvan. En bijvoorbeeld over de aanleg van vijvers en buitenverlichting. Je leert met collega’s samen te werken en ze leiding te geven. Je leert werk uit te voeren in overleg met een klant. Je krijgt in de opleiding behalve verschillende basisvakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, studieloopbaanbegeleiding en economie ook plantenkennis en ondernemerschap. Je leert daarbij hoe je gereedschappen en machines veilig kunt gebruiken. Er is een aanbod van keuzedelen. En je kunt extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als vakbekwaam hovenier aan het werk bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in de aanleg en onderhoud van tuinen, parken en groen. Bijvoorbeeld bij een hoveniersbedrijf, gemeente, provincie of waterschap. Je kunt ook als groenmedewerker aan de slag bij bungalowparken, golfbanen of Staatsbosbeheer. Als je meerdere collega’s hebt, stuur je vaak medewerkers aan.

Met deze opleiding zijn je baankansen ruim voldoende. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Emmeloord