Voor deze opleiding geldt een wachtlijst.

Helaas zit de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair vol bij Aeres MBO Leeuwarden, dit betekent dat je je alleen nog kunt aanmelden voor de wachtlijst. Wij nemen contact met je op als er een plek vrijkomt. Wel hebben we binnen Aeres MBO mogelijkheden voor je om te starten in je eerste jaar binnen één van onze andere vestigingen, namelijk in Barneveld. Aeres MBO Barneveld heeft hiervoor meerdere mogelijkheden en tevens ook kamers beschikbaar voor nieuwe studenten op de campus.

In een dierenartsenpraktijk heb je te maken met dieren én hun eigenaren. Tijdens de opleiding leer je hoe je de dierenarts kan assisteren bij zijn werk. Bijvoorbeeld tijdens operaties, het toedienen van narcose of het maken van röntgenfoto’s.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert hoe je de dierenarts kan assisteren bij zijn werk. Bijvoorbeeld hoe je in bepaalde (nood)situaties moet handelen en hoe je dieren in de opname moet verzorgen. 
Als dierenartsassistent weet je van aanpakken, verzorg je de administratie zorgvuldig en vind je dat schoonmaken bij je werk hoort. Je ontvangt klanten, beantwoordt telefoontjes en informeert de eigenaren over het gebruik van diergeneesmiddelen. Kortom je bent het visitekaartje van de praktijk.

De opleiding richt zich zowel op dierenartspraktijken voor landbouwhuisdieren (vee) als op dierenartsenpraktijken voor gezelschapsdieren en paarden. Je krijgt theorie- en praktijklessen op school en doet daarnaast praktijkervaring op tijdens de blokstages. De volgende vakken komen onder andere in je opleiding aan bod: 

  • Instrumentenleer 
  • Algemene & Operatieassistentie 
  • Anatomie/pathologie 
  • Ziekteleer 
  • Apotheek
  • Röntgenologie 
  • Laboratoriumwerkzaamheden 
  • Anesthesiologie 
  • Zakelijk telefoneren 
  • Communicatie

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Met dit diploma kan je aan het werk als dierenartsassistent, bijvoorbeeld in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren of paarden.
Wil je na het behalen van je diploma in een dierenartsenpraktijk aan de slag, dan moet je jezelf laten registreren in het Diergeneeskunderegister. Hiermee toon je je bevoegdheid aan.

Vervolg na je studie
Een diploma dierenartsassistent paraveterinair bied je de mogelijkheid om door te studeren op het HBO, bijvoorbeeld Diergezondheid & Management, Veehouderij, Fysiotherapie, Verpleegkunde of Laboratoriumtechnieken.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: