In een dierenartsenpraktijk heb je te maken met dieren én hun eigenaren. Tijdens de opleiding leer je hoe je de dierenarts kan assisteren bij zijn werk. Bijvoorbeeld tijdens operaties, het toedienen van narcose of het maken van röntgenfoto’s.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert hoe je de dierenarts kan assisteren bij zijn werk. Bijvoorbeeld hoe je in bepaalde (nood)situaties moet handelen en hoe je dieren in de opname moet verzorgen. 
Als dierenartsassistent weet je van aanpakken, verzorg je de administratie zorgvuldig en vind je dat schoonmaken bij je werk hoort. Je ontvangt klanten, beantwoordt telefoontjes en informeert de eigenaren over het gebruik van diergeneesmiddelen. Kortom je bent het visitekaartje van de praktijk.

De opleiding richt zich zowel op dierenartspraktijken voor landbouwhuisdieren (vee) als op dierenartsenpraktijken voor gezelschapsdieren en paarden. Je krijgt theorie- en praktijklessen op school en doet daarnaast praktijkervaring op tijdens de blokstages. De volgende vakken komen onder andere in je opleiding aan bod: 

  • Instrumentenleer 
  • Algemene & Operatieassistentie 
  • Anatomie/pathologie 
  • Ziekteleer 
  • Apotheek
  • Röntgenologie 
  • Laboratoriumwerkzaamheden 
  • Anesthesiologie 
  • Zakelijk telefoneren 
  • Communicatie

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Met dit diploma kan je aan het werk als dierenartsassistent, bijvoorbeeld in een dierenartsenpraktijk voor gezelschapsdieren, landbouwhuisdieren of paarden.
Wil je na het behalen van je diploma in een dierenartsenpraktijk aan de slag, dan moet je jezelf laten registreren in het Diergeneeskunderegister. Hiermee toon je je bevoegdheid aan.

Vervolg na je studie
Een diploma dierenartsassistent paraveterinair bied je de mogelijkheid om door te studeren op het HBO, bijvoorbeeld Diergezondheid & Management, Veehouderij, Fysiotherapie, Verpleegkunde of Laboratoriumtechnieken.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Numerus fixus

Voor deze opleiding hebben we een maximaal aantal beschikbare plaatsen (numerus fixus). Als meer mensen zich aanmelden dan dat er plaatsen beschikbaar zijn, dan vindt er een loting plaats.