Als opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier) werk je aan de aanleg en het onderhoud van tuinen, parken, sportvelden, groenvoorzieningen en natuur. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor en je gebruikt allerlei machines. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je werkt als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf of je bent eigen baas. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. Je leert veel over aanleg en onderhoud van tuin, park, sportveld en ander groen, van natuur, bodem en water en goed beheer daarvan. Ook leer je over werkvoorbereiding, zoals ontwerptekeningen en bestek lezen. Je leert werk organiseren, coördineren en controleren.  

Je leert hoe je mensen aanstuurt en hoe je kunt ingrijpen als er problemen zijn. Hoe je zorgt dat je ploeg het werk doet volgens de veiligheidseisen en volgens de afgesproken planning. De opleiding, met onderdelen zoals marketing en administratie, is ook een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, studieloopbaanbegeleiding, economie en ondernemerschap. En je kunt extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Allround recreatiemedewerker, technisch medewerker recreatiebedrijf, medewerker watersportbedrijf, groen-medewerker, gastheer/gastvrouw bijvoorbeeld bij een camping of bungalowpark, vakbekwaam medewerker in bos- en natuur gebieden, beheerder recreatiebedrijf, jachthavenmeester of beheerder bos- en natuurterreinen.

Vervolg na je studie
Met een diploma opzichter/uitvoerder groene ruimte kun je doorleren op het hbo. Natuurlijk kun je ook gaan werken.

Relevante opleidingsinformatie
Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.

Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: