Aeres MBO Groene ruimte tegels leggen

Opzichter/uitvoerder groene ruimte

Mijn niveau
Mbo niveau 4
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn interesse
Tuin en landschap
Duur
3 jaar

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier of natuur & recreatie) werk je aan de aanleg en het onderhoud/beheer van tuinen, parken, sportvelden en/of groenvoorzieningen. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg of groenbeheer voor en je gebruikt allerlei machines. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd, de gewenste kwaliteit en het afgesproken budget. Je werkt als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf/groenvoorzieningsbedrijf of je bent eigen ondernemer. Het is vaak en combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. 

 
Talent voor groei

Wat ga je leren?

Als opzichter/uitvoerder groene ruimte (hovenier of natuur & recreatie) werk je aan de aanleg en het onderhoud/beheer van tuinen, parken, sportvelden en/of groenvoorzieningen. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg of groenbeheer voor en je gebruikt allerlei machines. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd, de gewenste kwaliteit en het afgesproken budget. Je werkt als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf/groenvoorzieningsbedrijf of je bent eigen ondernemer. Het is vaak en combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines. 

Je leert veel over aanleg en onderhoud van tuinen, parken, sportvelden en ander groen, van natuur, bodem en water en goed beheer daarvan. Bodemkunde en plantenkennis zijn hierbij belangrijke vakken. Ook leer je over werkvoorbereiding zoals ontwerpen, bestek lezen, begroten, plannen, organiseren, coördineren en controleren. Je leert hoe je mensen aanstuurt en hoe je kunt ingrijpen als er problemen zijn. De opleiding met onderdelen zoals bedrijfsadministratie en het maken van optimalisatie plannen is ook een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap en economie. Daarnaast is er een goede studieloopbaanbegeleiding. Aanvullende onderdelen met mogelijk een certificaat zijn VCA, Veilig werken langs de weg, Wet natuurbescherming, Bedrijfshulpverlening, lichte- en zware velling.

 

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Allround vakbekwaam hovenier, ondernemer, werkvoorbereider, uitvoerder, opzichter, wijkbeheerder, specialist dak- en gevelgroen, ontwerper of boomverzorger.

Vervolg na je studie
Met een diploma opzichter/uitvoerder groene ruimte kun je door leren op het hbo. Natuurlijk kun je ook gaan werken.