Persoonlijk werkbegeleider zorgboerderij

Mijn niveau
Mbo niveau 4
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn interesse
Dier
Duur
3 jaar

Zit zorg jou in het bloed? Ben je graag buiten? En houd je van mensen en dieren? Dan is de mbo-opleiding tot Persoonlijk werkbegeleider zorgboerderij echt iets voor jou!

Als persoonlijk werkbegeleider op een zorgboerderij ben je verantwoordelijk voor het coördineren van alle zorgtaken die op een zorgboerderij voorbij komen. Je stelt, samen met betrokkenen, een passend begeleidingsplan op voor de cliënten die op een zorgboerderij komen voor hun dagbesteding. Je monitort dit plan, stuurt bij en evalueert dit met je team van medewerkers, ouders en de client. Daarnaast zet je medewerkers, stagiaires en vrijwilligers in op plekken waar hun talent zit. Waar nodig steek je zelf de handen uit de mouwen, want je weet ook alles over dierverzorging, werken in het groen of creatief bezig zijn.

Duur: 3 jaar

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert over de verzorging van mensen met een hulpvraag, over welke zorg zij nodig hebben, over ziektebeelden, hoe je een begeleidingsplan maakt, monitort en evalueert, met welke instanties je te maken hebt als zorgverlener, hoe je leiding geeft en hoe je met elkaar communiceert.
Ook leer je over de verzorging en het welzijn van dieren, over voeding en hygiëne en veiligheid. Maar ook vakken over zaai-, plant- en oogsttechnieken, bodemverzorging, gewassen en onderhoud en herstel van materialen en machines staan op je rooster.
Daarnaast heb je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap, ondernemen, loopbaanoriëntatie, administratie en bedrijfshulpverlening.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Met dit diploma op zak kun je veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan teamleider op een sociale werkplaats, leidinggevende bij een kinderboerderij of paardenmanege. Maar ook bij tuinbouwbedrijven of een zorginstelling die dieren of groen werkzaamheden gebruiken voor de zorgbegeleiding kun je aan de slag.

Vervolg na je studie
Met een mbo-niveau 4 diploma kun je doorleren op het hbo. Denk aan een opleiding in de richting van zorg, welzijn of pedagogiek. Maar ook opleidingen gericht op dieren, het milieu of de leefomgeving sluiten goed aan. Met een mbo 4-diploma ben je toelaatbaar voor elke hbo-opleiding. Natuurlijk kun je ook aan het werk gaan.