Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij

Mijn interesse
Paard
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn niveau
Mbo niveau 3

Je hebt een passie voor paarden, vanzelfsprekend. Je werkt met dit diploma vaak zelfstandig en je bent dan verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, zoals de verzorging, gezondheid en voeding van de paarden. Bijvoorbeeld als stalmedewerker in een manege, pension of wedstrijdstal.

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert bekappen, longeren, rijden, mennen, ruiterfitheid, bandageren en toiletteren. Je leert ook over voeding, verzorging, gezondheid, wormbestrijding, anatomie en gedrag en training van paarden. Over huisvesting en hygiëne, ruiterfitheid, ergonomie en hoefziekten. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen, en bedrijfshulpverlening, bedrijfsadministratie, handel en oriëntatie op management en marketing en de organisatie van een evenement.

In Almere, Barneveld en Emmeloord is deze opleiding gericht op de paardenhouderij. In Barneveld kun je behalve paardenhouderij ook de richting paardensport volgen. Voor de praktijklessen ga je naar het Aeres Hippisch Centrum in Kootwijkerbroek waar je gebruik maakt van schoolpaarden. De opleiding tot ORUN aspirant-instructeur is een vast onderdeel in de paardensportopleiding. Daarom vragen wij je om, naast de rijlessen die je op school krijgt, zelf ook aan je rijvaardigheid te blijven werken, zodat je het aspirant-instructeursdiploma kan behalen.

Profiel instructeur (alleen in Barneveld)
Heb je al landelijke wedstrijdervaring? Dan kun je met de opleiding Vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij in Barneveld ook kiezen voor het profiel Instructeur.  Naast de opleiding tot ORUN aspirant-instructeur behaal je, afhankelijk van je rijniveau, het diploma Basissport of – wedstrijdsport. Je werkt dan aan je eigen rij- en trainingsvaardigheden en krijgt les van topinstructeurs. Na de opleiding kun je werken als ruiter, instructeur, trainer of groom (professionele paardenverzorger). Het kunnen beschikken over een (eigen) paard is belangrijk bij deze opleiding. Kijk voor meer informatie op de opleidingspagina van Aeres MBO Barneveld.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Met deze opleiding kun je werken met paarden. Bijvoorbeeld als groom (professionele paardenverzorger), ruiter, africhter van jonge paarden, instructeur, trainer of medewerker op een manege, handels- en/of wedstrijdstal, ruitersportzaak, paardenkliniek of evenementenorganisatie. Met name in de organisatie van hippische evenementen.

Voor deze opleiding zijn baankansen onbekend. Je leest meer over baankansen op www.kansopwerk.nl. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: