Werkbegeleider zorgboerderij

Mijn niveau
Mbo niveau 3
Ik zoek
BOL (leren en stage)
Mijn interesse
Dier
Duur
3 jaar

Zit zorg jouw in het bloed? Ben je graag buiten? En houd je van mensen en dieren? Dan is de mbo-opleiding tot Werkbegeleider zorgboerderij echt iets voor jou! Als medewerker op een zorgboerderij begeleidt je mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking bij hun werk op een boerderij. Je begeleidt deze mensen aan de hand van hun begeleidingsplan en zorgt dat ze hun dag invullen met werkzaamheden waar ze voldoening uit halen. Denk aan werken in het groen, het verzorgen van dieren of praktisch en creatief bezig zijn. Naast algemene vakken zijn dit de onderwerpen waar je in de opleiding mee te maken krijgt.

Duur: 3 jaar

Talent voor groei

Wat ga je leren?

Je leert over de verzorging van mensen met een hulpvraag, over welke zorg zij nodig hebben, over ziektebeelden, met welke instanties je te maken hebt als zorgverlener en hoe je met elkaar communiceert. Ook leer je over de verzorging en het welzijn van dieren, over voeding en hygiëne en veiligheid. Maar ook vakken over zaai-, plant- en oogsttechnieken, bodemverzorging, gewassen en onderhoud en herstel van materialen en machines staan op je rooster. Daarnaast heb je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, burgerschap, ondernemen, loopbaanoriëntatie, administratie en bedrijfshulpverlening.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Mogelijke beroepen
Met dit diploma op zak kun je veel kanten op. Denk bijvoorbeeld aan begeleider op een sociale werkplaats, medewerker bij een kinderboerderij of paardenmanege. Maar ook bij tuinbouwbedrijven of een zorginstelling die dieren of groen werkzaamheden gebruiken voor de zorgbegeleiding kun je aan de slag.

Vervolg na je studie
Met een mbo niveau 3 diploma kun je doorstromen naar de opleiding Persoonlijk werkplekbegeleider op niveau 4. Deze opleiding duurt 2 jaar. Maar je kunt ook een andere niveau 4 opleiding volgen in een ander vakgebied of aan het werk gaan.