De opleiding Allround food expert is ideaal voor studenten die weten dat ze ‘iets met eten en drinken’ willen doen, maar nog willen ontdekken welke richting het beste bij hen past. De tweejarige bol-opleiding op niveau 3 combineert theorie met veel praktijkervaring. Studenten leren alles over de wereld van food: van productontwikkeling tot marketing, en van bereiding tot presentatie. De focus ligt op de beleving van voedsel en het ambacht en niet op de grootschalige verwerking. Daardoor sluit de opleiding perfect aan bij creatieve en ondernemende jongeren.
Een uniek onderdeel is de reeks foodsafari’s waarmee de opleiding start. Studenten bezoeken verschillende bedrijven in de foodsector en ervaren zo zelf hoe breed en inspirerend het vakgebied is.
.jpg?w=400&la=nl-nl&rev=f4e76f2912e94c9690282f9d92ab25b0&hash=22F7B59C4094879941F22E20F230FC7F)
SVO en Aeres: samen sterker voor de foodsector
SVO vakopleider food biedt de opleiding Allround food expert al aan op locaties in Eindhoven, Houten, Rijswijk, Rotterdam en Zwolle. Met de samenwerking in Leeuwarden wordt dit succesvolle concept nu uitgebreid naar Noord-Nederland. “De foodsector is enorm interessant en innovatief, maar het imago van onze opleidingen was soms te technisch of te industrieel,” vertelt Jans Helmers, locatiedirecteur van Aeres MBO Leeuwarden. “Jongeren willen juist creatief bezig zijn met voeding en beleving. Dankzij de samenwerking met SVO kunnen we een aantrekkelijker en actueler programma aanbieden waarin praktijk, vakmanschap en passie voor food centraal staan. Dat is winst voor studenten, docenten én de regionale foodsector.”
Met deze opleiding worden studenten opgeleid tot breed inzetbare foodprofessionals. Van supermarkt tot voedingsindustrie en van vers speciaalzaak tot foodservice en horeca: foodzaken kunnen mensen met deze opgedane kennis en vaardigheden goed gebruiken.
“Passie voor eten, vakmanschap en gastvrijheid”
“Bij SVO draait het om de passie voor eten, vakmanschap en gastvrijheid,” vult Martijn Wassenaar, Onderwijsmanager aan. “Wij leiden studenten op die met hun handen én hart werken aan smaak, presentatie en beleving. Door onze kennis te combineren met de brede kijk van Aeres op voedsel, kwaliteit en innovatie, creëren we samen een opleiding die perfect aansluit bij de nieuwe generatie foodprofessionals. SVO is een landelijke opleider maar we hadden nog geen onderwijslocatie in Friesland. Mooi dat we met deze samenwerking ook toekomstige foodprofessionals in deze provincie mogen opleiden.”

Kansen voor de toekomst
De opleiding biedt volop mogelijkheden voor studenten die graag leren door te doen. Daarnaast is er veel aandacht voor praktijkervaring met projecten bij foodbedrijven én word je als student opgeleid door docenten met veel vakkennis. Je wordt intensief begeleid en er is veel persoonlijke aandacht, zodat je je kunt ontwikkelen tot een echte foodspecialist.
Ontdek de opleiding op 20 november tijdens de Open dag
Op donderdag 20 november ben je van harte welkom tijdens de Open dag van Aeres MBO Leeuwarden. Dit moment biedt de perfecte gelegenheid om de wereld van food te ontdekken! Je kunt de opleiding ‘Allround foodexpert’ van SVO vakopleider food in Leeuwarden vanaf augustus 2026 volgen. Wil je je aanmelden?
Aanmelden voor de opleiding Allround food expert (CREBO: 25703U1) kan vanaf nu!
Over SVO vakopleider food
SVO vakopleider food is dé landelijke opleider voor vakmensen in de foodbranche. SVO combineert theorie met praktijk en biedt mbo-opleidingen en trainingen voor iedereen die zich wil specialiseren in food, vers en gastvrijheid.
