Food-student Cas Zwagerman: "De verbinding tussen eten en scheikundige processen is interessant"

Date

Cas Zwagerman (20) koos na de middelbare school voor een opleiding tot verpleegkundige, maar ontdekte dat dat vak toch niet bij hem paste. Omdat hij veel interesse had in voeding, ging hij kijken bij de foodopleidingen van Aeres MBO Ede. Hij werd enthousiast van de mbo 4-opleiding Vakexpert Voeding & Technologie en inmiddels zitten zijn eerste twee studiejaren er bijna op. 

Vakexpert Voeding & Technologie draait om het hele proces van de ontwikkeling van nieuwe foodproducten tot de productie daarvan. Studenten leren over de wet- en regelgeving rond het veilig produceren van voedingsproducten en ook voedingsleer speelt een grote rol. Cas Zwagerman, tweedejaars student in Ede, is enthousiast over de opleiding. “Het ontwikkelen van nieuwe voedingsproducten is erg interessant, zeker omdat altijd de verbinding met scheikundige processen en voedingsleer wordt gelegd. Ik vind het boeiend om te leren welke stoffen er in voeding zitten en wat die doen. Dat wordt ook in het dagelijks leven steeds belangrijker: mensen willen weten wat ze precies eten en waar producten vandaan komen.” 

Talent voor groei

Hulp bij plannen

Niet alleen de opleiding, maar ook Aeres MBO Ede zelf bevalt Cas goed. “Het is een kleine school, waar je veel persoonlijke aandacht krijgt”, zegt hij. “Voor mij heel fijn, want ik had in het begin veel hulp nodig bij het plannen. Ik heb ADD en plannen is niet mijn sterkste punt. Ik besprak dat met de studiecoördinator en toen stond er meteen iemand voor me klaar om te helpen. Een ander sterk punt van de opleiding zijn de docenten, want ze komen vaak zelf uit de praktijk van hun vak. Dankzij hun ervaring weten ze precies waar ze het over hebben.”

Stagelopen

Tijdens coronatijd was het voor veel mbo-studenten lastig om een stage te vinden. Cas was dan ook blij met de goede connecties die zijn opleiding met leerbedrijven heeft. “Als student moet je zelf een leerbedrijf vinden, maar de school stond altijd paraat met goede tips”, zegt Cas. “Ik ben nu bezig met mijn derde stage, bij de Jan Zandbergen Group. Dat is een ontwikkelaar en producent van vlees en plantaardige producten en daar leer ik enorm veel.”

Groei

Cas vindt dat hij de afgelopen jaren erg is gegroeid. In vakkennis, maar ook persoonlijk. “Ik ben zelfs goed geworden in plannen”, lacht hij. “Daar ben ik best trots op. En ik ben zelfstandiger geworden. Daar besteedt de opleiding veel aandacht aan. Ik word in elk geval goed voorbereid op de praktijk. Nog een jaar studeren, en dan ben ik klaar om de volgende stap te zetten. Of dat nu een baan of een vervolgopleiding is.”

Pasta pesto à la Cas: “Knoflook is heilig”

Cas staat graag in de keuken en vindt het leuk om met ingrediënten te experimenten. Maar als hij gasten krijgt, valt hij meestal terug op zijn favoriete recept: pasta pesto. Bij voorkeur met courgette en kruiden uit eigen tuin. “Pesto is het allerlekkerste wat er is. Zeker in combinatie met veel knoflook, want knoflook is voor mij heilig.”

Ingrediënten (voor twee personen)

 • Penne pasta (250 gram).
 • 1 eetlepel crème fraîche.
 • Verse pesto: 20 gram basilicum, twee teentjes knoflook, 30 gram pijnboompitten, 30 gram Parmezaanse kaas, peper en zout en 100 ml olijfolie.
 • 1 courgette, geschaafd in sliertjes.
 • 75 gram pijnboompitten.
 • Minimaal twee teentjes knoflook.
 • Optioneel: twee gebraden kipfilets.

Bereidingswijze

 • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing en giet af zodra de pasta beetgaar is.
 • Maak in de keukenmachine een gladde pasta van de ingrediënten voor de pesto.
 • Schaaf de courgette met een dunschiller of spiraalsnijder in sliertjes.
 • Rooster de pijnboompitten.
 • Kies je voor kip? Braad kipfilet dan met roomboter in een braadpan, zodat ze een mooi bruin korstje krijgen.
 • Schep de pesto, courgette en pasta door elkaar in de pan waarin de pasta is gekookt. Voeg de eetlepel crème fraîche toe.
 • Serveer met de kip en strooi de geroosterde pijnboompitten over het gerecht. Eet smakelijk!

Extra tip: serveer er een salade caprese bij
Snijd een bol mozzarella en twee rijpe tomaten in plakjes en leg die om en om op een schaal. Bestrooi deze met wat olijfolie en peper en garneer met een paar blaadjes verse basilicum en pijnboompitten.