IVN prijsvraag Jongeren Adviesbureaus

Jongeren Adviesbureaus van Aeres VMBO en MBO overtuigen jury van IVN prijsvraag

Date

Bedenk een plan hoe je de populatie wilde zwijnen op de Ginkelse Heide kunt terugdringen en ga na wat de invloed van de zwijnen is op de populatie zandhagedissen in dit gebied. Die opdracht kregen Toegepaste biologie studententeams van Aeres MBO Ede van Defensie en de gemeente Ede. En met succes, want de ideeën van twee teams waren zo goed dat de jury geen winnaar kon aanwijzen. Beide teams mogen nu hun aanbevelingen pitchen tijdens het VeluweCongres op 19 april.

Geen gras, geen zwijnen

De studenten van team Ecologisch Onderzoekscentrum (Valentin Gorlov, Umi Akatsu en Yaël van der Mark) bedachten twee oplossingen om wilde zwijnen te weren. Allereerst door wildroosters te plaatsen langs de N224. Ook stelden zij voor om meer grasloze stukken heide te creëren. Geen gras, geen zwijnen is het idee. Minder gras levert bovendien meer leefruimte op voor de zandhagedissen, waardoor zij met meer succes hun eieren af kunnen zetten. Jurylid Arthur Varkevisser was onder de indruk.
Dat was hij ook bij de oplossingen van het studententeam Eco-pro (Jesse Posma, Niek van der Graaf en Sylvie-Ann Penalver). Zij stellen voor om ondergrondse prullenbakken te maken. Veel recreanten laten afval slingeren waar wilde zwijnen op af komen. Met ondergrondse prullenbakken is het afval niet langer bereikbaar voor de zwijnen. Dit team bedacht verder om wilde zwijnen langs de N224 te weren via ultrasone geluidsgolven.
Bekijk onderstaand filmpje waarin Marlies Beukenkamp, docent Toegepaste Biologie bij Aeres MBO Ede, uitlegt hoe belangrijk het is als studenten in een authentieke lessituatie kunnen leren. Ook leuk is het artikel dat De Gelderlander wijdde aan de Edese initiatieven.

Marathonroute en vogelobservatiescherm

Behalve Aeres MBO Ede pitchen ook twee studententeams van Aeres VMBO Velp en Aeres VMBO Nijkerk tijdens het VeluweCongres.
In opdracht van de gemeente Rheden maakten de leerlingen Milan, Robin en Jamie van Aeres VMBO Velp een plan voor de organisatie van en marathonroute langs de Gelderse landgoederen, cultureel erfgoed en buitenplaatsen.
Isabelle, Pieternel, Alice, Sanne en Bailey van Aeres VMBO Nijkerk, ingeschreven onder teamnaam ‘De vlugge vogel’, maakten een prachtig prototype voor een vogelobservatiescherm. De jury prees het enthousiasme van de dames en dat ze goed rekening hadden gehouden met mensen die minder goed ter been zijn. Ook het gebruik van veel duurzame materialen in het observatiescherm werd erg gewaardeerd.

Maatschappelijke vraagstukken

Alle leerlingen en studenten kregen hun opdracht in het kader van de jaarlijkse prijsvraag onder Jongeren Adviesbureaus. In deze bureaus denken jongeren van 12-18 jaar uit voortgezet onderwijs en mbo mee over duurzame en maatschappelijke vraagstukken. Dit jaar is het thema 'De Veluwe'. Via echte opdrachtgevers krijgen zij opdrachtvragen. Het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN) is de initiatiefnemer van de prijsvraag.

Talent voor groei