Jelle van Haren winnaar Operatie Steenbreek

Date

Operatie Steenbreek heeft een winnaar

In september 2018 werden vijf hoveniersstudenten van de groene mbo-opleiding Aeres MBO Velp gekoppeld aan bewoners met veel steen in hun tuin. Zij maakten een ontwerp in overleg met de bewoner. Vandaag was de prijsuitreiking, het was spannend. Het ging om een tiende van punten bij de tuin van Jelle en Roel. Roel Klein Hesselink had drie voortuinen (Johan de Wittstraat 8, 10 en 12) kundig aan elkaar verbonden en op zo’n manier dat de bewoners goed kunnen overleggen over het onderhoud. Jelle had mooie beplanting, een natuurlijke pergola en bijna geen steen meer in de tuin liggen. Vooral dat laatste gaf de doorslag. 

“Ik buurt mee” – keet van Gemeente Rheden
Bewoners van de gehele gemeente Rheden kunnen een aanvraag indienen om aan het project mee te doen. Bewoners dienen zelf de stenen uit hun tuin te halen en de gemeente voert ze af. In ruil daarvoor krijgen zij gratis planten en goede grond om hun tuin te vergroenen. In april en mei stond de keet in de wijk en konden de bewoners heel veel informatie krijgen bijvoorbeeld over de keuzes die men kan maken wat betreft plantensoorten, ideeën om een tuin of oprit aan te pakken. Het gebruik van infiltratiebuizen en het creëren van een groen dak. Er waren folders, flyers, zakjes met zaden beschikbaar en een medewerker informeerde de belangstellenden over alle opties.

Operatie Steenbreek
Het project in Velp komt voort uit de wijkschouw in 2017. Daarbij hebben buurtbewoners allerlei ruimtelijke verbeterpunten verzameld. Verwilderde en versteende tuinen werden daarbij veel genoemd. Gemeente Rheden heeft als doel gesteld dat de wijk Velp-Zuid groener, meer klimaatbestendig wordt en dat het algemeen beeld van de wijk aantrekkelijker gaat ogen. Naar alle waarschijnlijkheid gaat er volgend jaar weer een ontwerpwedstrijd gehouden worden maar dan in een andere wijk van de Gemeente Rheden.

 
Talent voor groei