Operatie Steenbreek Rheden 2020

Date

Dit schooljaar zijn vier bewoners gekoppeld aan een student van de hoveniersopleiding Aeres MBO Velp. De studenten leverden de aangelegde tuinen op die ze hebben ontworpen voor Operatie Steenbreek van de Gemeente Rheden. De tuinen waren voorheen compleet bestraat, met nagenoeg géén planten of bomen. Nu staan ze vol met o.a. inheemse planten, hergebruikte materialen, houten boomstammen, insectenhotels, een regenton, hekwerk van gevlochten wilgentenen en zelfs een blotevoetenpad is er aangelegd.

Studenten Aeres Velp leveren tuinen op voor Operatie Steenbreek Rheden

Variatie is belangrijk in de natuur, omdat er verschillende soorten planten en dieren zijn blijft de natuur in evenwicht. Deze biodiversiteit is heel goed toegepast in het beplantingsplan van de tuinen. Het doel van het project was om de hoeveelheid groen in Rheden te vergroten, waardoor de leefbaarheid van de buurt verhoogd wordt. En dát is gelukt!

De vier tuinen zorgen voor meer koelte in de zomer, minder fijnstof in de lucht, minder water in het riool en het trekt vlinders en vogels aan. In overleg met de bewoners hebben Damian van Loon, Youri Lobel, Rens Ribbers en Daan Feukkink een prachtig ontwerp gemaakt en samen met andere studenten uit de hoveniersopleiding aangelegd.

De wethouder over Operatie Steenbreek Rheden 2020
Wethouder Dorus Klomberg: “Niet alleen de aangelegde tuin is belangrijk, het contact wat de hoveniers hadden met de bewoners is gelijk ook aanleiding voor ontwikkeling in de buurt rondom deze woningen. De deelnemende gezinnen vertellen het verhaal verder in het dorp en daardoor komt er hopelijk nog meer vergroening in de buurt. Ook is het positief dat de studenten onderling samengewerkt hebben over bijvoorbeeld inkoop materialen of het even brainstormen over een vraagstuk. Stuk voor stuk zijn het enthousiaste hoveniers en ik ben dan ook heel tevreden over deze editie van Steenbreek!”

Goede leerschool voor studenten van Aeres MBO Velp
Elbert Roordink en Rick Jansen, docenten van de hoveniersopleiding, zijn heel trots op de mannen die de niveau 4 opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte volgen. “Ze gingen als een speer van start en werden door het coronavirus wel wat tegengewerkt.  Maar door goed leidinggeven hebben ze de klus geklaard; aldus Elbert Roordink. Alle studenten ontvingen voor hun inzet een mooi boek ‘Oudolf Gardens’.

Informatieavond donderdag 11 juni 2020 tussen 17.00-20.00 uur

Hebt u interesse om een opleiding in dit vak te volgen? Dat kan natuurlijk op het mbo maar ook voor volwassenen starten we dit jaar met de opleiding Aankomend Hovenier in de avonduren. Dan kunt u gelijk uw eigen tuin als leertuin gebruiken. Deze avond is coronaproof, er mogen maar dertig personen tegelijk in het gebouw en dat zullen we goed organiseren. U bent van harte welkom!
Meer informatie over de vakopleiding:
https://www.aerestrainingcentre-velp.nl/cursussen/vhg-branche-opleiding/aankomend-hovenier