Podiumplaats voor Willem en Twan op EuroSkills 2023 Gdansk

Date

Twan en Willem winnen de bronzen medaille op EuroSkills in Gdansk Gdańsk/Velp 10 september 2023, jazeker het extra oefenen voor het vak hovenier heeft vruchten afgeworpen. Studenten van Aeres MBO Velp, Twan Geven en Willem Mateman, wonnen zaterdag het brons bij Landscaping Gardening. Het niveau was heel hoog bij alle 12 landen. Finland won het zilver en Oostenrijk ging er met het goud vandoor. Alle Hollandse supporters op de tribune gingen uit hun dak en wat waren de mannen blij met de knappe podiumplaats!

Onwijs trots op de prestatie van Twan Geven & Willem Mateman, samen met expert coach Nicole Slagmolen en coach/docent Elbert Roordink

Dit gaat zeker niet vanzelf, emotie speelt een grote rol op zo’n groot evenement De expert namens de VHG, Nicole Slagmolen: 'Twan & Willem waren relaxt en positief begonnen. Op de eerste van de drie dagen ging het super, de tweede dag kende wat problemen en zat het niet echt mee, de vermoeidheid sloeg toe maar na de lunchpauze én een goed gesprek in het team gingen ze een versnelling hoger en lukte het toch om de verplichte onderdelen af te ronden. Na een avond samen goed overleggen hoe ze de derde dag gingen invliegen, werkte alles mee. Ze kregen de tuin helemaal af en die zag er fantastisch goed uit. Ze bouwden een pergola, een vlonder een wadi, beregening werd ingebouwd, diverse muurtjes, enz. De jury beoordeelde bijvoorbeeld de beplanting niet zoals we hadden verwacht maar van de meetpunten hadden ze zeker 95% voor elkaar, dat bracht hun het brons!

Docent Elbert Roordink is in Polen op de achtergrond aanwezig voor de begeleiding van zijn team: ‘Zo ontzettend blij met deze medaille, de mannen hebben er zo hard voor gewerkt! Ik ben supertrots op deze vakkanjers.”

Achtergrond informatie van de twee hoveniers van Aeres MBO Velp

Twan werkt drie dagen bij Esselink in de Achterhoek en drie dagen in zijn eigen bedrijf Geven Tuinen. Daarnaast rondt hij momenteel de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene Ruimte MBO niveau 4 (BOL) bij Aeres Velp af. Tegen de verslaggever van het vakblad Tuin en Landschap zei hij voor ze vertrokken naar Polen “Een drukke tijd, maar als het goed is, moet alles in elkaar passen.” Willem is net klaar met de opleiding niveau 3 (BBL) en is deze zomer begonnen bij Tuin ID in Lichtenvoorde. Daarnaast gaat hij verder studeren op niveau 4:. ,,Ik vind het fijn om nog door te leren, vooral op het gebied van ondernemen. Want ik heb zeker de ambitie om ooit voor mezelf te gaan beginnen.’’

EuroSkills en WorldSkills, wat is het?

WorldSkills zijn de wereldkampioenschappen voor beroepen, EuroSkills de Europese kampioenschappen voor beroepen. Meer dan 1.600 jonge vakmensen strijden elk jaar in verschillende vakgebieden tegen elkaar om de titel van beste vakman of vakvrouw van Europa of van de wereld. 32 Landen strijden in Gdansk op 43 beroepswedstrijden van lasser tot bijvoorbeeld schoonheidsspecialiste tot autotechniek,  bloembinden en tuinaanleg. Op de eindceremonie van het driedaagse, Europees kampioenschap voor beroepsonderwijs in de Polsat Plus Arena in het Poolse Gdańsk wonnen de 22 Nederlandse mbo-studenten drie titels, 1 goud en 2 keer brons, en negen medailles voor een excellente prestatie uitgereikt.