Project Steenbreek in gemeente Arnhem en Rheden

Date

Al een heel aantal jaar draait Aeres MBO Velp met de hoveniersopleiding het project Steenbreek in de gemeente Rheden. Dit schooljaar is daar ook de gemeente Arnhem bijgekomen. Voor elke gemeente worden er 4 voortuinen aangepakt. Vandaag gaven de voormannen voor het project Steenbreek een prima en boeiende presentatie van de door hun ontworpen tuin! Naast de aanwezige docenten waren er ook een viertal bewoners van de Steenbreek-tuinen 2023 en de vertegenwoordiger van Volkshuisvesting gemeente Arnhem.

Elke student-tuinontwerper (voorman) werkt samen met een eigen team van hoveniers in opleiding, uit alle leerjaren en niveaus, aan de aanleg. Tegels eruit, zand verplaatsen, de tuin wordt zo goed als gestript. De teams moeten goed communiceren met de klant. Ze maken een schets- en een definitief tuinontwerp, een begroting, de logistieke planning en het onderhoudsplan. Ze bestellen alle materialen zelf en sturen de groep aan. Een hele mooie leerschool voor de studenten.

Stenen eruit, groen erin!

Duurzaam is het ook. Veel van de materialen zoals de tegels, grint e.d. gaan de hoveniers hergebruiken in het nieuwe ontwerp. Bijvoorbeeld door oude grinttegels stuk te maken en opnieuw te leggen in de gewenste vorm. De meeste studenten hebben ook een wadi (wateropvang) in de tuin ingetekend. Ze verbinden de hemelwaterafvoer in de grond aan de wadi zodat overtollig water in de tuin blijft. Dat is heel prettig voor de insecten, vogels, planten en het gazon in de (tegenwoordig best wel) warme lange zomers van Nederland. Om schaduw en/of inkijk te creëren kunnen er pergola’s gebouwd worden waar dan weer groen, bijvoorbeeld blauwe regen, tegenaan kan groeien.

Het doel is wederom om veel groen in de tuinen aan te brengen om de biodiversiteit te verbeteren. Bijkomend voordeel is dat deze werkzaamheden de buren kan prikkelen om zelf hun tuin klimaatvriendelijk te gaan maken. De uitstraling van de buurt gaat er zeker op vooruit.

Interesse in een opleiding tot hovenier?
Zaterdag 21 januari tussen 10.00 en 15.00 uur is iedere belangstellende voor een mbo-opleiding van harte welkom om zich te oriënteren in Velp voor een toekomst in Groen, Bloem of Styling & Design. Daarnaast biedt Aeres Velp ook avondonderwijs aan voor volwassenen.