Ruben en Bram winnen wedstrijd Tuinaanleg

Date

Vijf teams met in totaal tien stoere vakmannen van Aeres MBO streden om één van de twee kwalificatiewedstrijdplekken Skills Tuinaanleg. Ruben Kolkman en Bram Stegers werden gedeeld eerste met het team van Aeres MBO Almere. U kunt de teams zelf aan het werk zien op 24 en 25 januari bij de kwalificatiewedstrijd die we tijdens onze mbo-opendagen organiseren bij Aeres MBO Velp.

Ruben en Bram winnen Aeresvoorronde Skills Tuinaanleg

Ruben en Bram gaan door richting het kampioenschap net als het team van Almere. Aeres Velp had nog een team in deze strijd, Jelle Maters en Rick Meijerink eindigde als vierde en hebben het ook heel goed gedaan. Behalve in Velp zijn er ook kwalificatiewedstrijden in Hardenberg, Houten en Nijmegen. Het winnende team van iedere wedstrijd plaatst zich voor de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg die wordt gehouden tijdens TuinIdee in Den Bosch van 13 tot en met 15 februari 2020. De jonge hoveniers strijden dan om de titel Nederlands Kampioen Tuinaanleg 2020. De wedstrijd is een sportieve strijd om de hoogste eer in het vak. Het winnende team gaat de Nederlandse eer verdedigen tijdens de EuroSkills van 13 tot en met 20 september 2020 in Graz.

Hovenier; een machtig mooi beroep

Van niets 'iets' maken. Hoe gaaf is dat. Vaak krijgen hoveniers opdrachten van particulieren om alles er uit te halen en een tuin helemaal volgens een ontwerp aan te leggen. Tijdens de hoveniersopleiding leren ze dit, bij hun leerbedrijf brengen ze het in de praktijk en tijdens bijvoorbeeld deze wedstrijd leggen ze onder tijdsdruk een complete tuin aan. De teams leggen tuinen aan waarin zij te maken krijgen met verschillende facetten van het hoveniersvak. Denk hierbij aan het uitzetten van maten en peilen. Het bewerken en aanbrengen van natuursteen en/of beton voor trappen, muren en verhardingen of het bewerken en aanbrengen van hout en houttechnieken. Daarnaast wordt beplanting aangelegd met gebruik van gras(zoden), bomen, struiken, vaste planten en/of éénjarigen. De studenten moeten het ontwerp goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd. Hierdoor is de wedstrijd van een hoog niveau. De opbrengst is ook groot: de leerlingen zetten een topprestatie neer waar ze met trots op kunnen terugkijken.

Branchevereniging VHG

De Nationale Wedstrijd Tuinaanleg wordt georganiseerd door Branchevereniging VHG in samenwerking met de Agrarische Opleidingscentra. FNV Agrarisch Groen, CNV Vakmensen, Colland, AOC-Raad, WorldSkills Netherlands en het ministerie van Economische Zaken maken deze wedstrijden mede mogelijk en dragen deze een warm hart toe.