Aeres MBO Plantenteelt header mbo

Studenten Aeres MBO zijn meest tevreden blijkt uit JOB monitor

Date

Vergeleken met alle aoc's zijn studenten van Aeres MBO het meest tevreden over hun school en opleiding. Onze studenten geven hun opleiding een 7,5 (landelijk 7,1) en de school scoort een 7,2 (landelijk 6,7). Ten opzichte van twee jaar geleden zijn onze studenten beter te spreken over de (studie)loopbaanbegeleiding en is de algemene tevredenheid gestegen. Onveranderd hoog waarderen onze mbo’ers de sfeer en veiligheid op school. Op het onderdeel rechten en plichten scoren we wat lager dan in 2016. Dit alles blijkt uit de resultaten van de JOB-monitor die 31 mei bekend zijn gemaakt.

Iedere twee jaar organiseert de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) het grootste tevredenheidsonderzoek onder mbo-studenten in Nederland. De inmiddels 10e editie van de JOB-monitor verliep van 4 december t/m 16 maart. In deze periode gaven ruim 60% van onze mbo’ers aan wat zij goed vinden gaan op hun school en wat er beter kan. De JOB-monitor levert dus belangrijke informatie op, waar ook het ministerie van Onderwijs gebruik van maakt.

Score boven de Aeres-norm

De monitor bevat vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals toetsing en examinering, stage (BOL), werkplek (BBL), rechten en plichten, onderwijsfaciliteiten en lessen/programma. Op bijna al deze punten scoren we boven onze eigen Aeres-norm. De enige uitzondering hierop vormt het onderwerp rechten en plichten. Dit heeft vooral betrekking op de afhandeling van klachten. Ook landelijk scoort dit onderwerp het laagst.

Persoonlijke opdrachten

Van al onze mbo’ers zijn de studenten van Aeres MBO Dronten Warmonderhof het meest tevreden over de (studie)loopbaanbegeleiding. Petra van den Bos is hier sinds drie jaar verantwoordelijk voor in Dronten. Hoewel ze verrast is over de hoge score, heeft ze wel een idee hoe dat komt. “Gelijk in het eerste jaar gaan alle studenten aan de slag met persoonlijke opdrachten. Je kunt hierbij denken aan vragen als: wie ben ik, wat kan ik en wat past bij mij? Bij de eerste praktijkopdracht in oktober vraag ik de studenten ook na te denken over hun ervaringen in de praktijk. Wat waren hun eerste succeservaringen en waren er ook teleurstellingen? Aan de hand van een aantal vragen gaan ze hierop reflecteren.”
Bij loopbaanbegeleiding zet Petra verder het droombedrijf-project in. “In het eerste jaar mogen de studenten nog dromen. Bij welk bedrijf willen ze het liefst werken en wat is er nodig om die droom te verwezenlijken?” Naast loopbaanbegeleider is Petra docent Kunst, zorgcoördinator en mentor van klas 2b.

Uitslagen JOB monitor 2018 Aeres MBO

Talent voor groei