Aeres MBO Groene ruimte straatwerk aanleggen

Opzichter/uitvoerder tuin, landschap en recreatie

Interessegebied
Groen
Interessegebied
Natuur en milieu
Interessegebied
Ondernemen
Leerweg
BOL (leren en stage)
Niveau
Mbo niveau 4

Als opzichter uitvoerder groene ruimte werk je aan de aanleg en het onderhoud van tuinen, parken, sportvelden, groenvoorzieningen en natuur. Je leest tekeningen, bereidt groenaanleg voor en je gebruikt allerlei machines. Je haalt projecten binnen en voert ze uit binnen de gestelde tijd en het afgesproken budget. Je werkt als uitvoerend leidinggevende in een hoveniersbedrijf of je bent eigen baas. Het is vaak een combinatie van voorbereidend bureauwerk en uitvoerend buitenwerk. Je bent verantwoordelijk voor het werk, de mensen, gereedschap en machines.

Wat ga je leren?

Je leert veel over aanleg en onderhoud van tuin, park, sportveld en ander groen, van natuur, bodem en water en goed beheer daarvan. Ook leer je over werkvoorbereiding, zoals ontwerptekeningen en bestek lezen. Je leert werk organiseren, coördineren en controleren. Je leert hoe je mensen aanstuurt en hoe je kunt ingrijpen als er problemen zijn. Hoe je zorgt dat je ploeg het werk doet volgens de veiligheidseisen en volgens de afgesproken planning. De opleiding, met onderdelen zoals marketing en administratie, is ook een goede basis voor zelfstandig ondernemerschap. Je krijgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap, studieloopbaanbegeleiding, economie en ondernemerschap. En je kunt extra certificaten behalen zoals VCA, veilig werken langs de weg, heftruck en lichte vellingen (motorkettingzagen), BHV en flora en fauna (natuurwet).

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 1.168 (schooljaar 2020-2021 € 1.202) als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Toekomst

Je kunt als opzichter/uitvoerder groene ruimte aan het werk in een leidinggevende functie bij bedrijven die bezig zijn met aanleg en onderhoud van tuinen, parken, sportvelden of natuur. Als projectleider, teamleider, of als uitvoerder, werkvoorbereider of planner bij een groenbedrijf of een overheidsinstelling. Je kunt ook zelfstandig ondernemer worden. 

Met deze opleiding zijn je baankansen bescheiden. Je vindt meer hierover op de website www.kansopwerk.nl
 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Velp

  • Je kunt na deze opleiding verder leren in het hoger beroepsonderwijs (hbo), bijvoorbeeld bij Aeres Hogeschool.