Toegepaste biologie

De wereld verandert. Natuur, klimaat en grondstoffen zijn nu belangrijke en urgente thema's geworden. Samenwerken met de natuur, creatief nadenken en nieuwe oplossingen zoeken voor duurzaamheidsvraagstukken vormen de achtergrond van de opleidingen binnen Toegepaste biologie.

De richting Toegepaste biologie biedt een opleiding met vier profielen voor studenten met passie voor leefomgevingen, wildlife, natuur en biologische processen. Toegepaste biologie is een brede richting die je de kans geeft je interesses te ontdekken in bijvoorbeeld planten, milieu en waterkwaliteit.

Tijdens je opleiding voer je biologische en ecologische onderzoeksopdrachten uit en in stages krijg je nog meer praktijk- en onderzoekservaring. 

Toegepaste biologie start met een breed basisjaar, zodat jij geruime tijd hebt om je interesses te ontdekken. Na het eerste jaar, kan je kiezen uit verschillende profielen om je in te specialiseren.

Bekijk hier de opleidingsbrochure

Wist je dat je bij ons ook een snelle m-hbo route kunt volgen?
Dit is interessant voor jou als je graag na je mbo-opleiding ook een hbo-opleiding Toegepaste biologie wilt volgen. Lees hier meer informatie over ons maatwerktraject.

Video Toegepaste Biologie

Adviseur leefomgeving

Na het brede basisjaar ga je je bij adviseur leefomgeving specialiseren in milieu-inspecties, wet en regelgeving, en communicatie. Door het kiezen van keuzedelen, de invulling van de (internationale) stages en de opdrachten heb je zelf invloed op je specialisatie.

 

Als adviseur leefomgeving bedenk je duurzame, groene oplossingen voor klimaatadaptatie. Het bedrijfsleven vraagt naast vakinhoudelijke kennis een grote mate van zelfstandigheid, flexibiliteit en communicatieve vaardigheden. Tijdens de opleiding werk je samen met het bedrijfsleven aan oplossingen. Niet alleen tijdens stages maar ook door projecten, gastlessen en excursies. De opleiding werkt samen met de omgevingsdienst, waterschappen, ecologische adviesbureaus en gemeentes.

Nask 2 is een pré voor dit profiel, vanwege de hoeveelheid scheikunde in de opleiding.

Schrijf je hier in voor de opleiding Adviseur leefomgeving

 • Duur: 3 jaar
 • BOL: Ja / BBL: Nee
 • Toelatingseisen: vmbo- diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde - of theoretische leerweg. Overgangsbewijs havo 3 - havo 4. Mbo-diploma niveau 3. 

Ecoloog

Na het brede basisjaar ga je je bij Ecoloog specialiseren in inventarisatie en monitoringswerkzaamheden. Door het kiezen van keuzedelen, de invulling van de (internationale) stages en de opdrachten heb je zelf invloed op je specialisatie.

Als ecoloog heb je passie voor plant, dier en ecologie. Je verzamelt gegevens en zorgt ervoor dat je deze beschikbaar maakt voor anderen. Daarnaast stel je monitoringplannen op, overleg je met terreinbeheerders over het effect van werkzaamheden in het terrein en begeleid je vrijwilligers die natuuronderzoek verrichten.

Tijdens de opleiding werk je samen met het bedrijfsleven aan oplossingen. Op basis van je ecologische kennis denk je mee over ingrepen in natuurlijk gebied. Samen met terreinbeheerders en gebruikers voer je overleg over de effecten van het gekozen beleid. Niet alleen tijdens stages maar ook door projecten, gastlessen en excursies. De opleiding werkt samen met de ecologische adviesbureaus, natuurbeheer organisaties, waterschap en gemeentes.

Schrijf je hier in voor onze mbo opleiding Ecologie

 • Duur: 3 jaar
 • BOL: Ja / BBL: Nee
 • Toelatingseisen: vmbo- diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde - of theoretische leerweg. Overgangsbewijs havo 3 - havo 4. Mbo-diploma niveau 3. 

Onderzoeker leefomgeving

Na het brede basisjaar ga je je bij Onderzoeker leefomgeving specialiseren in het uitvoeren en rapporteren van onderzoek, Deze onderzoeken kunnen zowel in het laboratorium als buiten plaats vinden. Door het kiezen van keuzedelen, de invulling van de (internationale) stages en de opdrachten heb je zelf invloed op je specialisatie.

Onderzoeker leefomgeving is een uitdagend programma voor studenten met toewijding voor biologie die de ambitie hebben om meer kennis te vergaren. Als je graag leert van natuurlijke processen en deze kennis in andere situaties wilt gebruiken is Onderzoeker leefomgeving jouw toekomst.

Tijdens de opleiding werk je samen met het bedrijfsleven aan oplossingen. Jij kunt op basis van de uitkomsten van het onderzoek de vertaalslag maken naar verbeter- of onderhoudsplannen die een meerwaarde zijn voor bedrijven of de maatschappij. Niet alleen tijdens stages maar ook door projecten, gastlessen en excursies. De opleiding werkt samen met de omgevingsdienst, waterschappen, bodemonderzoek bedrijven, ecologische adviesbureaus en gemeentes.

Schrijf je hier in voor de mbo opleiding Onderzoeker leefomgeving

 • Duur: 3 jaar
 • BOL: Ja / BBL: Nee
 • Toelatingseisen: vmbo- diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde - of theoretische leerweg. Overgangsbewijs havo 3 - havo 4. Mbo-diploma niveau 3. 

Wildlife & Nature

Na het brede basisjaar ga je je bij Wildlife en Nature specialiseren in de communicatie, voorlichting en educatie. Door het kiezen van keuzedelen, de invulling van de (internationale) stages en de opdrachten heb je zelf invloed op je specialisatie.

Als jij het leuk vindt om je kennis over wildlife en natuur te delen, dan is dit de opleiding voor jou. Als professional kan je initiatieven ondersteunen en begeleiden en projecten uitvoeren op het gebied van natuur en natuurbehoud. Je grijpt elke gelegenheid aan om anderen enthousiast te maken over wildlife en natuur. Je weet hoe je overheden, bedrijven en organisaties in jouw branche moet benaderen en je kan je informatie en kennis op een positieve manier delen.

Tijdens de opleiding werk je samen met het bedrijfsleven aan oplossingen. Niet alleen tijdens stages maar ook door projecten, gastlessen en excursies. De opleiding werkt samen met ecologische adviesbureaus, natuurbeheer organisaties, waterschap en gemeentes.

Schrijf je hier in voor deze wildlife opleiding

 • Duur: 3 jaar
 • BOL: Ja / BBL: Nee
 • Toelatingseisen: vmbo- diploma kaderberoepsgerichte-, gemengde - of theoretische leerweg. Overgangsbewijs havo 3 - havo 4. Mbo-diploma niveau 3.