Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling

CREBO: Vakexpert voeding, kwaliteit en productontwikkeling (25980)
?
Wil jij ervoor zorgen dat we alle producten in de supermarkt veilig kunnen eten? De kwaliteit en voedselveiligheid moet nauwkeurig  bewaakt en geborgd worden. Vanwege de beschikbaarheid van grondstoffen en de veranderende consumentenvraag zoals producten met minder suiker en vegan producten, leer jij in deze opleidingen na te denken over alternatieven en deze te ontwikkelen.
Introductie

De opleiding

Wil jij ervoor zorgen dat we alle producten in de supermarkt veilig kunnen eten? De kwaliteit en voedselveiligheid moeten nauwkeurig bewaakt en geborgd worden. Waar komen ingrediënten vandaan en hoe worden voedingsmiddelen geproduceerd? Als vakexpert weet jij dat er steeds meer vraag is vanuit consumenten naar suikerarme of vegan producten. Jij denkt na over alternatieven en weet hoe dit ontwikkeld kan worden.

wat ga je leren?

Dit leer je tijdens je opleiding

Inhoud

In de opleiding leer je alles over voedingsstoffen: de herkomst van ingrediënten, het productieproces, voedselveilig werken en de kwaliteit van producten. Je gaat onderzoek doen naar de kwaliteit van de productiemethodes, ingrediënten en verpakkingen. Daarnaast stel je een onderzoeksplan op naar producten en het productieproces, met het doel het milieu en de gezondheid te verbeteren. Je leert te werken met laboratoriumapparatuur en om monsters af te nemen.

Stage

Een vak leer je nog altijd het beste in de praktijk. Tijdens je mbo-opleiding zit je niet alleen op school, maar doe je veel praktijkervaring op bij erkende leerbedrijven. Beroepspraktijkvorming (BPV) noemen we dat in het mbo. BPV is een verplicht onderdeel van je opleiding. Hoeveel tijd je hieraan besteedt, hangt af van je opleidingsvariant (BOL of BBL). Meer informatie vind je hier →

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat uit een basisdeel, profieldelen en keuzedelen. Met een keuzedeel kun je een deel van je opleiding zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en/of vervolgopleiding. Meer informatie over deze keuzedelen vind je hier→

De opleiding in beeld

Hier leer je het

Past deze opleiding bij jou?

Een goed begin

  • Kies je voor BOL (leren en stage) of BBL (werken en leren)?
    • Als je kiest voor een BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg) combineer je leren op school met een stage van een paar weken of maanden. Je stage loop je op een erkend leerbedrijf en je krijgt mogelijk een stagevergoeding.
    • Als je kiest voor een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) werk je vanaf het begin van je opleiding een aantal dagen per week bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school. 

     Meer informatie over de leerwegen vind je hier →

Locaties

Bekijk waar de opleiding gevolgd kan worden

  • Ede

    Lees meer over onze locatie in Ede

  • Leeuwarden

    Je krijgt les in het Food Application Centre for Technology (FACT). Dit is een onderzoeks – en opleidingsfaciliteit . Het FACT biedt mogelijkheden voor praktijkgericht onderwijs en onderzoek en een proeftuin op het gebied van voedingsmiddelentechnologie.

    Lees meer over onze locatie in Leeuwarden

Meld je aan voor Vakexpert voeding kwaliteit en productontwikkeling
Jouw toekomst

Jouw toekomst met de opleiding Vakexpert voeding kwaliteit en productontwikkeling

  • Mogelijke beroepen
    • Kwaliteitsmedewerker bij een levensmiddelenbedrijf.
    • Ontwikkelaar van nieuwe of verbeterde producten.
    • Adviseur kwaliteit levensmiddelenproductie.
  • Vervolg doorstroommogelijkheden

    Als je verder wilt leren in dit vakgebied kun je kiezen voor een hbo opleiding, zoals European Food Business, International Food Operations Management, Food Innovation of Voedingsmiddelentechnologie. Natuurlijk kun je ook direct aan de slag in het werkveld.

  • Studie in cijfers

    Studie in Cijfers laat zien hoe tevreden studenten zijn met deze opleiding, wat je kans op werk is en hoeveel studenten het afgelopen schooljaar zijn geslaagd. 

    Bekijk de informatie hier