Een veehouder heeft vaak een eigen bedrijf. Je draagt verantwoordelijkheid voor het bedrijf. Je weet ook alles over de dieren, bijvoorbeeld over verzorging, voeding, gezondheid, gedrag en voortplanting. Je hebt veel contact met mensen die direct of indirect bij het bedrijf betrokken zijn.

Op het moderne veehouderijbedrijf van de toekomst is er evenwicht tussen wat het dier, de veehouder en de maatschappij wil. Het zijn rendabele bedrijven waar op duurzame wijze melk, vlees en eieren wordt geproduceerd. Dierenwelzijn en plezier in het werk gaan zo hand in hand.

Wat ga je leren?

Je leert veel over de veehouderij (melkvee, varkens of pluimvee). Naast Nederlands, Engels, scheikunde, wiskunde en rekenen krijg je lessen over voeding, huisvesting, fokkerij en techniek, over bedrijfsvoering, financiële administratie, bedrijfseconomie en ondernemerschap. Een groot deel van de lessen is heel praktisch. Je leert over innovatieve en duurzame bedrijfsvoering, over diergezondheid en hygiëne en ook over onderhoud van grasland en bediening en onderhoud van melkmachines.

Toelatingsvoorwaarden

  • Vanaf vmbo kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Vakbekwaam medewerker Veehouderij niv. 3.
  • Havo/vwo (met overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4).
  • Diploma mbo-niveau 2 of 3.

Kosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen krijg je te maken met lesgeld (voltijd BOL) of cursusgeld (deeltijd BBL) en opleiding gerelateerde schoolkosten. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen. Jaarlijks stelt de overheid de hoogte vast van het les- en cursusgeld. Klik op de link om het actuele tarief te bekijken voor een voltijd mbo-opleiding (BOL) en een deeltijd of BBL-opleiding.

Overige kosten voor een opleiding zijn tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en eventueel introductiekamp in het 1e leerjaar. Reken ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2024-2025 download je hier

Toekomst

Mogelijke beroepen

  • Zelfstandig ondernemer melkveehouderij/pluimveehouderij/varkenshouderij.
  • Kaderfuncties productieketen: adviseren, handel, vleesverwerking, mengvoederindustrie.

Vervolg na je studie

  • Hbo-opleiding, bijvoorbeeld Aeres Hogeschool Dronten, Aeres Hogeschool Wageningen (docentenopleiding) of andere hbo opleidingen.
  • Een eigen bedrijf starten.

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding: