Aeres MBO Dierverzorging studenten krijgen uitleg van docent

Je hebt een passie voor dieren en wilt met dieren werken. Als vakbekwaam medewerker dierverzorging weet je veel over gezelschapsdieren. Je werkt vaak zelfstandig, op aanwijzing van een leidinggevende, en dan ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken, zoals de verzorging, gezondheid en voeding van de dieren.

Wat ga je leren?

Je leert over allerlei gezelschapsdieren. Over verzorging van de dieren, rassenkennis, gedrag van de dieren, voeding, huisvesting, gezondheid, voortplanting en de geboorte. Je weet hoe je met de dieren om moet gaan en je ziet wanneer er afwijkingen zijn en je een deskundige moet inschakelen. Je krijgt algemene vakken zoals loopbaan en burgerschap, Nederlands en rekenen. Ook over biologie, scheikunde, techniek, administratie, verkopen leer je meer. En over omgaan met klanten, samenwerken en wetgeving rond dieren.

In het derde jaar kun je je verdiepen in bepaalde diergroepen.Elke locatie heeft een eigen aanpak. In Almere is er samenwerking met een kinderboerderij en pension/kennel. Er is nadruk op houden en inzetten van dieren in een stedelijke omgeving. In Barneveld zijn veel dieren op school die studenten verzorgen.Barneveld heeft een speciale uitstroom voor proefdierverzorger. Er zijn ook specialisaties voor trimmer en vakbekwaam medewerker gezelschapsdieren.

Toelatingsvoorwaarden

 • Vanaf vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Havo/vwo (met overgangsbewijs van havo 3 naar 4)
 • Diploma mbo-niveau 2

Keuzedelen

In de loop van de opleiding krijg je keuzedelen aangeboden. Je verdiept je zo in bepaalde onderwerpen. Tijdens de opleiding krijg je informatie over de keuzemogelijkheden.

Talent voor groei

Kosten

Het lesgeld voor een BOL-opleiding bedraagt dit schooljaar € 608 als je op 1 augustus van het cursusjaar 18 jaar of ouder bent en een voltijd opleiding in het middelbaar beroepsonderwijs volgt. Dit bedrag wordt rechtstreeks aan de overheid voldaan. Tot je 18e jaar hoef je nog geen les- of cursusgeld te betalen.
Let op: eigenlijk bedraagt het lesgeld dit jaar (2021-2022) € 1216 maar vanwege de Coronamaatregelen krijg je 50% korting.

Overige kosten: Tussen de € 400,- en € 775,- voor boeken, leermiddelen, excursies, praktijkgelden en introductiekamp (1e leerjaar).
Reken eventueel ook op de kosten voor een laptop of tablet.

Ben je minimaal 18 jaar en ga je een BOL-opleiding volgen?
Dan kun je studiefinanciering aanvragen.
Een volledige indicatie van de opleidingskosten 2022-2023 download je hier

Toekomst

Met deze opleiding kun je zelfstandig werken met dieren en dieren verzorgen. Dat kan op allerlei bedrijven met dieren, zoals een kinderboerderij, asiel, pension, kennel, dierenpark of dierenspeciaalzaak. Er is ook een keuzerichting proefdierbedrijf.

Voor deze opleiding zijn baankansen bescheiden. Je vindt hier meer over op de website www.kansopwerk.nl. 

Relevante opleidingsinformatie

Studie in Cijfers is een studiebijsluiter die je onafhankelijke en actuele informatie geeft over mbo opleidingen en de arbeidsmarkt. Hoe is de studenttevredenheid van een opleiding? Wat was afgelopen schooljaar het slagingspercentage? Hoe is de kans op werk na je opleiding? Deze en andere relevante informatie vind je overzichtelijk bij elkaar in Studie in Cijfers.
Van de meeste opleidingen van Aeres MBO is een studiebijsluiter beschikbaar.

Bekijk de studiebijsluiter van deze opleiding:

Specifiek voor Aeres MBO Barneveld

 • Als je wilt verder leren in dit vakgebied kun je kiezen voor de mbo-niveau 4 opleidingen Bedrijfsleider dierverzorging (BOL en BBL) of Paraveterinair dierenartsassistent.(BOL en BBL).

 • Een belangrijk onderdeel van onze opleidingen is hospitality.

  Daarmee bedoelen we dat je leert om bezoekers/publiek waar je straks in je werk mee te maken krijgt, een warm welkom te geven. Je gaat ontdekken hoe je van elke activiteit een belevenis maakt. Ook word je actief betrokken bij educatieve activiteiten voor publiek die we op school organiseren. Denk daarbij aan ontvangsten van basisscholen, rondleidingen, workshops etc.

  Het uitleg geven over de school en de dieren gaat je daardoor steeds makkelijker af.

 • In het eerste jaar van de niveau 3-opleiding krijg je vakken als:

  • Verzorgen van dieren
  • Hanteren van dieren
  • Gedragsleer
  • HygiĆ«ne en microbiologie
  • Ziekteleer
  • Rassenkennis
  • Nederlands, Engels en rekenen
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Techniek
  • Economie
  • Bewegen en Ergonomie
  • Scheikunde
 • Naast het behalen van je niveau 3-diploma Vakbekwaam dierverzorging recreatiedieren heb je ook nog de mogelijkheid om een extra diploma te behalen.
  Aan het eind van jaar 2 van niveau 3 kies je een specialisatie voor jaar 3.

  De specialisaties zijn:
  1. Vakfunctionaris huisdierenbranche, eerste verkoper (officieel diploma).
  2. Proefdierverzorger (officieel diploma)
  3. Trimmer (officieel diploma)
  4. APK (Asiel, Pension,Kennel, Aeres MBO Barneveld-erkenning, geen officieel diploma)
  5. Dierenpark (Aeres MBO Barneveld-erkenning, geen officieel diploma)
  6. Kinderboerderij (Aeres MBO Barneveld-erkenning, geen officieel diploma)

   
 • Het schooljaar is verdeeld in 5 blokken van 8 weken.  
  In jaar 1 van niveau 2 en niveau 3 loop je in blok 3 een verzorgende stage, bijvoorbeeld op een asiel, pension, kennel of kinderboerderij.  De stage duurt 8 weken. 
  Van je mentor krijg je alle info over de voorwaarden waaraan een stagebedrijf moet voldoen. Je kunt dan in je eigen woonomgeving een stagebedrijf zoeken. Dit kan je doen door langs bedrijven te gaan, opbellen of email/ brief versturen. Verstandig is ook om verder te kijken. Maak gebruik van je OV. Je moet een erkend bedrijf hebben en die staan op de website: www.stagemarkt.nl